Drugi međunarodni dijalog između građana Austrije, Hrvatske i Slovenije

DIJALOG

U Čakovcu je 8. studenoga  u organizaciji  Informacijskih centara EUROPE DIRECT Čakovec, Pomurje (Slovenija) i Steiermark (Austrija), održan Drugi međunarodni dijalog između građana Austrije, Hrvatske i Slovenije.Pod nazivom „Kakvu Europu želimo?“, dijalog je dio pilot projekta kojeg je pokrenula Europska komisija kako bi potaknula građane Europske unije, posebice mlade na razgovor o budućnosti Europe.Dvjestotinjak mladih iz Međimurja, Ljutomera i Graza sudjelovalo je u raspravama zajedno s voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Brankom Baričevićem. „U svibnju 2019. godine bit će održani izbori za  Europski parlament i to je druga najveća vježba demokracije na ovoj planeti. Hrvatska, kao i Slovenija i Austrija, dio su tog procesa, a ovi mladi ljudi će po prvi puta moći izraziti svoj stav i reći kakvu Europu žele.“, rekao je voditelj Predstavništva Baričević.

Zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman istaknula je kako je ovaj projekt prije svega priznanje EDIC-u Čakovec čiju je kvalitetu prepoznala Europska komisija uključivanjem u dijalog: „Mladi iz različitih država članice Europske unije imaju priliku razmijeniti svoja mišljenja i ideje. Želimo da mlađe generacije uvide da su dio Europske unije, da imaju prava i mogućnost kreirati politike. Dijalog je izvrsna prilika da se naši učenici i studenti upoznaju s funkcioniranjem Unije i shvate da je i njihov glas važan.“.

Na dijalogu su sudjelovali mladi koji će sljedeće godine prvi put izaći na europske izbore, a neke od tema o kojim su raspravljali su eurozona,mobilnost mladih, EU fondovi i digitalne tehnologije. Iz Međimurske županije uključili su se učenici 4. razreda Srednje škole Čakovec i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec , zajedno sa studentima Međimurskog veleučilišta. Radionice koje su održane u čakovečkoj Gimnaziji, pružile su mogućnost razmjene mišljenja, kritički se osvrnu na definirane teme ovog međunarodnog dijaloga i promišljaju o tome kakvu Europu žele, ali i mogućim alternativama. Po završetku  radionica uslijedio je panel na kojem su uz voditelja Predstavništva Baričevića sudjelovali i EU savjetnik Matija Derk i EU projektni menadžer Lovro Rusak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.