EU Parlament dao potporu planovima o poboljšanju kvalitete pitke vode

PITKA VODA

Parlamentarni zastupnici su u utorak podržali planove za povećanje povjerenja potrošača u pitku vodu iz slavine, koja je mnogo jeftinija i čišća za okoliš u usporedbi s flaširanom vodom.Zakonska regulativa pooštrit će maksimalne granice za određene onečišćujuće tvari kao što su olovo (upola će se smanjiti), štetne bakterije i uvodi nova ograničenja za određene endokrine disruptore. Također, stavlja razine mikroplastike, koje postaju zabrinjavajuće, pod nadzor.

Države članice trebaju poduzeti mjere kako bi omogućile univerzalni pristup čistoj vodi na prostoru EU-a i poboljšati pristup vodi u gradovima te na javnim mjestima, postavljanjem besplatnih fontana gdje je to tehnički izvedivo i proporcionalno. Potiče se da se voda iz slavine nudi u restoranima, kantinama i ugostiteljskim objektima besplatno ili za nisku naknadu.

Europski zastupnici ponavljaju, prateći svoju rezoluciju o građanskoj inicijativi Right2Water, da zemlje članice trebaju biti usredotočene na potrebe ranjivih skupina u društvu. Oni bi trebali identificirati ljude bez pristupa ili s ograničenim pristupom vodi, uključujući ranjive i marginalizirane skupine te procijeniti načine na koji se može poboljšati pristup vodi. Također, trebali bi ih jasno obavijestiti o tome kako se povezati s distribucijskom mrežom ili o alternativnim načinima za pristup takvoj vodi.Michel Dantin (EPP, FR), izvjestitelj, rekao je: "Način na koji upotrebljavamo vodu definira budućnost čovječanstva. Jasno je da svatko treba imati pristup čistoj i kvalitetnoj vodi, a mi se trebamo potruditi kako bismo vodu učinili što dostupnijom za sve ljude".Izvješće je usvojeno s 300 glasova za, 98 protiv i 274 suzdržani. Parlament će ući u pregovore s Vijećem kada ministri EU-a objave svoje stajalište o spisu.

Planovima se želi postići veće povjerenje građana u vodoopskrbu i povećanje korištenja vode za piće iz slavine, što bi moglo doprinijeti smanjenju korištenja plastike i smanjenju otpada.

Prema Europskoj komisiji, niža potrošnja flaširane vode mogla bi pomoći EU-domaćinstvima uštedjeti više od 600 milijuna eura godišnje. Ako se poveća povjerenje u vodu iz slavine, građani će moći doprinijeti smanjenju plastičnog otpada, uključujući i morski otpad. Plastične boce jedna su od najčešćih plastičnih artikala koji se nalaze na europskim plažama. S novitetima u Direktivi o pitkoj vodi, Komisija poduzima važan zakonski korak prema provođenju EU-strategije o plastici predstavljene 16. siječnja 2018. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.