Morawiecki u Europskom parlamentu branio reforme poljskih vlasti

MORAWIECKI

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je u srijedu u Europskom parlamentu branio reforme poljskog pravosuđa za koje Bruxelles i poljska oporba smatraju da narušavaju neovisnost pravosuđa ističući da se Europa mora temeljiti na poštivanju suvereniteta i tradicija država članica.

Morawiecki je u raspravi o budućnosti Europe na plenarnoj sjednici u Strasbourgu istaknuo kako "sve države članice imaju pravo definirati svoj pravosudni sustav slijedeći svoje tradicije".Poljska vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) zaplela se u dugi spor s Europskom komisijom zbog reformi pravosudnog sustava za koje Bruxelles smatra da krše neovisnost pravosuđa.Bruxelles je pokrenuo krajem prosinca članak 7 sporazuma o EU, koji teoretski može dovesti do ukidanja prava glasa neke zemlje u sklopu Unije. Europska komisija otvorila je u ponedjeljak novi pravni postupak protiv Poljske zbog promjena koje se odnose na Vrhovni sud.PiS je putem izmjena zakona i smjena dužnosnika de facto preuzeo nadzor nad cijelim pravosuđem, uključujući Ustavni sud i tužiteljstvo, koje sada odgovara ministru pravosuđa.

Morawiecki u svom govoru eurozastupnicima nije izravno govorio o pravnom postupku protiv njegove zemlje no odgovarajući na kritike većine predstavnika zastupničkih klubova rekao je kako poljska vlada bila razočarana stavom komisije te da bi to tijelo trebalo biti nepristrani posrednik u sporovima.Zastupnicima koji su kritizirali reforme poljske vlade rekao je da brane i suce koji su svojevremeno osuđivali aktiviste "Solidarnosti" te da su mjere poljske vlade usmjerene i protiv "postkomunizma".On je u govoru isticao važnost porezne discipline koju je Poljska uspjela uspostaviti, među ostalim zahvaljujući i promjenama u sudstvu, te da su poljski "doprinos Europi praktična i učinkovita sudska rješenja".Poljska je ranije išla prema oligarhiji, a suci su danas u Poljskoj neovisniji nego ranije jer ih se više, primjerice, ne prebacuje sa slučaja na slučaj niti premijer, kako je rekao, ne odlučuje kojem sucu će se dodijeliti određeni slučajevi,

"Danas cijenimo kod novinara i sudaca neovisnost i profesionalnost", ustvrdio je. Poljska predlaže viziju koja podrazumijeva "ravnotežu između nacionalnih država i suradnje na europskoj razini", rekao je Morawiecki i dodao da "moramo prevladati razlike i proturječja među nama"."Suverena Europa može biti građena na temelju doprinosa država članica jer je snaga Europe upravo u suverenosti njezinih država članica. Ako to nećemo poštivati ići ćemo u smjeru Europe koja nikoga neće zanimati i predstavljati problem, a ne rješenje", ustvrdio je.Morawiecki je istaknuo da je Europa eksperiment multinacionalne zajednice te da bez kršćanstva tako raznolika Europa nikada ne bi uspjela postići što je postigla danas, odnosno jedinstvo u različitosti.

"Umjesto da se borimo protiv opasnosti populizma moramo se pitati zašto se mnogim Europljanima ne sviđa smjer kojime smo išli" i "uzeti u obzir glas građana", rekao je poljski premijer te ustvrdio da se događa demokratska revolucija i da "europski projekt mora biti ponovno pokrenut", rekao je. EU nije dovršen projekt i "ne smijemo slušati nikakvu vrstu determinizma koji nas primorava da nadležnosti s nacionalne razine prebacujemo na europsku jer time ugrožavamo suverenitet".

"Kada dođe do napada na vladavinu prava naprosto ne možemo ignorirati te činjenice govoreći kako su to nacionalna pitanja", rekao je eurozastupnicima nakon govora poljskog premijera povjerenik Komisije Valdis Dombrovskis.Glede pokrenutog pravnog postupka protiv Poljske on je rekao da je Komisija "uvijek otvorena za dijalog no do sada to nije bilo dovoljno" i dodao da "ne želimo da se smijeni 40 posto sudaca Vrhovnog suda".

U raspravi su čelnici dvaju najvećih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu, te liberali i grupe Zeleni pozivali su poljskog premijera da "vrati Poljsku u središte Europe".Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber je poljskom premijeru rekao kako je propustio priliku da u Europskom parlamentu odgovori na sporna pitanja oko Poljske."Kada govorite o potrebi Europe koja sluša građana, želim vam reći da već postoji takva Europa" rekao je i nastavio da "ne trebamo drugu Europu jer ova funkcionira dobro (...) dok Europa egoizma i nacionalizma ne može ostvariti interes građana EU-a".

Udo Bullmann  je poljskim vlastima u ime socijaldemokratskih zastupnika poručio: "Želimo Poljsku u središtu Europe ali nemojte zatirati slobodu". "Nemojte uništavati demokratsku kulturu u vašoj  zemlji onda doći ovdje i govoriti da želite zaštiti naše vrijednosti i pomoći nam u budućnosti".

Ryszard Antoni Legutko iz Europskih konzervativaca i reformista je rekao da je smjer rasprave o Poljskoj u Europskom parlamentu "beznadno predvidljiv" te da je Morawiecki mogao "recitirati Shakespearea i da bi ga jednako napali". On je ustvrdio da načela podjele vlasti i neovisnosti sudstva krši Europska komisija govoreći poljskom sudstvu i parlamentu kakve zakone trebaju.Guy Verhofstadt iz kluba liberala (ALDE) pridružio se kritikama politika konzervativnih poljskih vlasti ustvrdivši da sustavno eliminiraju ravnotežu nadzora između institucija vlasti. U raspravi se kritički osvrnuo i na inicijativu povezivanja zemalja srednje i istočne Europe od Baltika do Crnog mora koju zagovara Varšava.

"Vratite Poljsku u središte europskih politika, umjesto da je držite na marginama. Taj san 'Intermarum', suradnja12 zemalja središnje i istočne Europe od Baltika do Crnog mora je fatamorgana, iluzija. Čak je i Njemačka danas mala nacija, iako to mnogi Nijemci ne uviđaju. Samo zajedno u svijetu imperija, Rusije, Kine, možemo uspjeti. Velika je greška misliti da se možemo boriti kroz regionalne klastere", rekao je Verhofstadt i zaključio da sadašnje stanje pozdravlja samo "autokrat Vladimir Putin".

Europski parlament je od ove godine uveo praksu rasprava "o budućnosti Europe" u kojima zastupnicima na plenarnoj sjednici premijeri članica Unije izlažu svoje politike, viđenje stanja u svijetu i razvoja europskog saveza.

Morawiecki je govoru u Strasbourgu istaknuo i važnost suradnje u obrani i povećanja izdvajanja sredstava za obranu europskih zemalja.Ocijenio je da je agresija Rusije u Ukrajini i Gruziji potresla europsku stabilnost. "Nemojte misliti da su ruski napadi slučajnost", rekao je i ustvrdio da Moksvi smeta uspjeh europskog modela.Također je ustvrdio da Sjeverni tok 2, plinovod koji povezuje Rusiju i Njemačku, nije europski projekt.Najavio je da će Poljska raditi na smanjenju antiameričke kampanje i da je potrebno raditi u duhu partnerstva sa SAD-om.

Morawiecki je rekao da Varšava podržava ustanovljavanje "hot spotova" za migrante i stroži nadzor granica.Migrantima se treba pomagati u njihovim zemljama a EU mora pomoći rast i razvoj u njihovim zemljama.

Poljski premijer je rekao i da Varšava  podražava proces integracije balkanskih zemalja u Europsku uniju.U Poljskoj je u srijedu stupio na snagu zakon o vrhovnom sudu koji može omogućiti ranije okončanje mandata više desetaka sudaca starijih od 65 godina, što Bruxelles smatra crvenom linijom koju ne treba prijeći. Ta mjera prisilit će više od trećine sudaca Vrhovnog suda da u srijedu odu u mirovinu ako im nakon što podnesu zahtjev predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, ne odobri produljenje mandata.

Duda je u utorak kazao da predsjednica Vrhovnog suda Malgorzata Gersdorf, žestoka kritičarka reforme, nije zatražila produljenje i da će prema tome otići u mirovinu u skladu s novim pravilima.Gersdorf je u srijedu ujutro došla u Vrhovni sud prkoseći odluci poljskih vlasti i rekla kako je došla da bi "zaštitila vladavinu prava".Poljsku su u utorak navečer potresli novi masovni prosvjedi protiv te reforme pravosuđa koja je stupila na snagu u ponoć unatoč jakom otporu javnosti i pravnom postupku koji je pokrenula Europska unija.Otkako je konzervativna stranka Pravo i pravda došla na vlast 2015. Poljaci učestalo izlaze na ulice kako bi prosvjedovali protiv najavljenih promjena pravosudnog sustava ili pak protiv planova da se uvedu stroža pravila za abortus.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.