Hrvatsko-slovačko-češki elektroenergetski forum u Zagrebu

Hrvatsko-slovačko-češki elektroenergetski forum u Zagrebu

-Značajan je potencijal poslovne suradnje između hrvatskih sa slovačkim i češkim tvrtkama, a mogućnosti povezivanja su najperspektivnije u području autoindustrije, energetike, graditeljstva i infrastrukture te elektroindustrije i IT industrije-istaknula je direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU HGK Silva Stipić Kobali na Hrvatsko-slovačko-češkom elektroenergetskom forumu koji je 3. svibnja održan u HGK. Forum je organizirala HGK u suradnji s veleposlanstvima Slovačke Republike i Republike Češke u Zagrebu.

Slovačka važan trgovinski partner

„Prema vrijednosti inozemnih ulaganja Slovačka je Hrvatskoj 26. inozemni partner te 16. najznačajniji trgovinski partner. Ukupna je robna razmjena dviju zemalja u 2017. iznosila 563,8 milijuna eura pri čemu je uvoz iz Slovačke rastao za 26,2% na 401 milijuna eura, a izvoz u tu zemlju se smanjio za gotovo dva posto na 162,7 milijuna eura. Češka je na 21. mjestu po inozemnim ulaganjima u RH, a 12. je najvažniji trgovinski partner Hrvatskoj. Ukupna je robna razmjena lani iznosila 715,6 milijuna eura, pri čemu je uvoz iz Češke porastao za 13,3% na 468,4 milijuna eura, a izvoz u Češku za čak 52,2% na 247,2 milijuna eura“, navela je Stipić Kobali.

„U područje elektroenergetike velik je prostor za unapređivanje i razvijanje poslovne suradnje te partnerskih odnosa između slovačkih i hrvatskih tvrtki“, istaknuo je veleposlanik Slovačke Republike u Zagrebu Juraj Priputen. „Rast robne razmjene i povećanje ekonomskih aktivnosti između Češke i Hrvatske u prošloj godini pruža optimizam za daljnje razvijanje suradnje kompanija dviju zemalja“, istaknuo je Vladimír Zavázal, veleposlanik Češke Republike u Zagrebu.

Proizvodnja iz obnovljivih izvora energije

Hrvatski elektroenergetski sektor duge je tradicije, u 2016. godini ostvario je godišnji  prihod od 4,61 milijardi eura, a 824 kompanije u tom su sektoru zapošljavale 14.506 djelatnika“, istaknuo je Krešimir Štih, voditelj Odjela za energetiku i zaštitu okoliša HGK istaknuvši kako elektroenergetski sustav raspolaže sa značajnim kapacitetima elektroprijenosne mreže, 2694 km plinovoda te 622 km naftne transportne mreže.

„Također se razvija proizvodnja iz obnovljivih izvora energije te linija za proizvodnju drvnih i agropeleta“, kazao je Štih napomenuvši slovačkim i češkim gospodarstvenicima da prepoznaju potencijalni projekt na hrvatskom tržištu te tako razvijaju poslovnu suradnju s hrvatskim partnerima.

Hrvatskim gospodarstvenicima na forumu predstavljeni su elektroenergetski sustavi Slovačke i Češke te mogućnosti poslovne suradnje kroz planirane rekonstrukcije energetskih mreža do 2023. i 2026. godine. Predstavilo se je osam slovačkih i jedna češka tvrtka iz sektora elektroenergetike, graditeljstva te proizvođača dijelova za elektroenergetski sektor, a individualne poslovne razgovore sa slovačkim i češkim tvrtkama održale su 24 hrvatske tvrtke.

AUTOR TEKSTA:Emil Makovička/HIA.com.hr
foto:HGK

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.