Maestro Anđelko Igrec ponovno na VBV-u izveo velebnu Bachovu Misu u h molu

igrec vbv

Hrvatski barokni ansambl predvođen Laurom Vadjon, zbor Chorus Angelicus i zbor Koinonia iz Beča, te solisti Ivana Lazar, Monika Cerovčec, Sanja Runje, Hugo Hymas i David Greco pod dirigentskom palicom Anđelka Igreca u okviru druge festivalske subote n 48. Varaždinskim baroknim večerima izveli su velebnu Misu u h molu, jedno od posjednjih skladanih remekdjela iz ostavštine skladatelja Jochanna Sebastiana Bacha.„To je najveći zalogaj kojeg smo imali, a djelo je to koje je nastajalo u različitim razdobljima Bachovog života, jer Bach je neke dijelove skladao u svojim 20-tim, 30-tim godinama, a neke pred kraj života. Za njegovog života djelo nije cjelokupno izvedeno, već samo neki njegovi stavci. Zborskog smo partnera našli u Beču, koji je sličnih „gabarita“ kao naš, a uz Hrvatski barokni ansambl tu su još neki glazbenici koji su potrebni za izvedbu ovakvog djela.“, istaknuo je dirigent i zborovođa Anđelko Igrec, koji se prisjetio da je početkom 21. stoljeća to djelo bilo izvedeno na Varaždinskim baroknim večerima i da je neka mjesta s tog koncerta zapamtio i pokušao ih kao dirigent sada u novoj izvedbi primijeniti.

Sinoćnji koncert bio je sjećanje na Sašu Britviću, hrvatskog dirigenta i skladatelja, jednog od osnivača Hrvatskog baroknog ansambla. „Ja vjerujem da je Saša živ da bi bio s nama večeras  jer želio je ovu Misu dirigirati i to upravo s nekim od solista koji su i na ovom koncertu. Drago mi je da smo koncert posvetili njemu, jer bio je veliki prijatelj i dobri duh, veliki ljubitelj baroka. Nikada neće biti zaboravljen i uvijek će nedostajati“, naglasila je Laura Vadjon, umjetnička ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla, ističući kako je ovo treća suradnja HRBA-e sa zborom Chorus Angelicus i maestrom Anđelkom Igrecom. Zajedničku će suradnju glazbenici ponoviti uskoro na koncertu u Beču, te u prosincu u Zagrebu.

Pred ljubiteljima barokne glazbe danas je niz koncerata. U palači Sermage  jutros je koncertom uz baroknu kavu ansambl Camerata Garestin proslavio desetljeće svog rada, a u 18 sati počet će prvi koncert u varaždinskoj Županijskoj palači na kojem će nastupiti na čembalu Masato Suzuki. U Varaždinskim Toplicama i tamošnjoj crkvi nastupiti violončelist Krešimir Lazar i Krešimir Has na pozitivu, a u 19.30 Nonet Donum, koji je u četvrtak i kao dupli nonet nastupio u varaždinskoj crkvi svetog Florijana, počinje svoj koncert u viničkoj crkvi.

Večeras će glasoviti Zagrebački solisti nastupiti u varaždinskoj crkvi Sv. Nikole u 20,30 sati s djelima Vivaldija, a organizatori Varaždinskih baroknih večeri najavljuju i nove uzbudljive trenutke, za utorak i to kao festivalski koncert desetljeća. Riječ je o koncertu slavnog Bach Collegiuma Japan koji će u varaždinskoj Katedrali održati koncert „Od Bacha s ljubavlju“ prije nego što glazbenici otputuju na svoju veliku turneju europskim metropolama od Bruxellesa, Madrida do Pariza.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.