Fizičar Hawking upozorava, nismo sami u svemiru

U svojem novom online filmu, Stephen Hawking’s Favorite Places, svjetski poznati znanstvenik  Stephen Hawking upozorava da nismo sami u svemiru i da prilikom traženja života izvan zemlje itekako moramo biti oprezni, pogotovo ako je riječ o naprednim bićima misli na izvanzemaljce.

Želja da napokon saznamo postoji li život izvan Zemlje (po mogućnosti inteligentnih bića) jedna je od većih opsesija velikog broja znanstvenika a među njima i slavnog fizičara i kozmologa Hawkinga.

Prema njemu je sasvim realna opcija da posljedice prvog kontakta s izvanzemaljcima za ljude budu jednako pogubne kao i one za izvorne Amerikance nakon kontakta s prvim europskim istraživačima (genocid, između ostalog).

U filmu Hawking svoje gledatelje vodi na put svemirom u zamišljenoj SS Hawkingsvemirskom brodu i pritom staje na pet lokacija. Jedna od njih je i 16 svjetlosnih godina udaljeni planet Gliese 832c, treći najbliži planet Zemlji koji je potencijalno naseljiv (njegov Indeks sličnosti sa Zemljom je 0.81 na skali od 0 do 1). Na na tom planetu Hawking iznosi svoja promišljanja o izvanzemaljcima:

- Što sam stariji, to sam više uvjeren da nismo sami. Nakon cjeloživotnog provedenog u propitkivanju te mogućnosti nalazim se na čelu globalne inicijative koja želi pronaći život izvan Zemlje. Tijekom projekta Breakthrough Listen (u slobodnom prijevodu "revolucionarno slušanje") pretražit ćemo najbližih milijun zvijezda u potrazi za životom, a ja znam gdje trebamo početi s potragom. Jednog dana mogli bismo dobiti signal s planeta Gisele 832c, ali nisam siguran trebamo li odgovoriti - rekao je Hawking kojem ovo nije prvi put da upozorava na izvanzemaljce koji bi mogli biti neprijateljski raspoloženi, podsjeća Guardian.

video
[wpdevart_youtube]s7JZtsHi5Rc[/wpdevart_youtube]

jutarnji.hr/hia
foto:Lucas Jackson / Getty Images/iStockphoto / Reuters

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.