Plenković: Hrvatska će osporavati arbitražnu presudu za INA-MOL

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je sinoć za  HRT kako će Hrvatska osporavati arbitražnu presudu u okviru Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi..

Vlada izdala priopčenje

Vlada je u petak priopćenjem reagirala na MOL-ovu objavu dijelova presude u arbitraži o Ini te najavila da će Republika Hrvatska zahtijevati poništaj arbitražne odluke.
Priopćenja:

"Postupak pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe tajan je u skladu s arbitražnim pravilima UNCITRAL-a te dogovorom stranaka u postupku.

Vlada Republike Hrvatske upoznata je s objavom dijelova arbitražne odluke od strane MOL-a, temeljem zahtjeva Mađarske narodne banke.

Republika Hrvatska zahtijevat će poništaj arbitražne odluke od 23. prosinca 2016. pred Saveznim sudom Švicarske.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još uvijek je u tijeku."
 Plenkovićev intervju HRT-u

Premijer Plenković je to izjavio u intervjuu koji je HRT-u dao u povodu 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske. Podsjetio je i kako postoji i drugi arbitražni proces koji još traje u Washingtonu.

"Smatramo da naše interese trebamo zaštiti i pravnim sredstvima, ali isto tako i drugim koracima koje ćemo poduzimati, a nadam se širokim političkim konsenzusom u zemlji  u otkupu mađarskoga, odnosno Molova udjela u Ini", rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo kako je energetska politika jedna od najvažnijih politika koju jedna država ima.  To je, smatra, prioritet i EU pa i globalni prioritet. Okolnosti koje danas imamo oko Ine kao naše strateške kompanije i odnosa koji postoje s Molom prošlih godina  u nastalim okolnostima nameću obvezu da Hrvatska otkupi udjel Mola u Ini, rekao je i  dodao kako bi se na taj način zadržala strateška i  upravljačka kontrola  s tom kompanijom  te osigurala energetska neovisnost i opskrba .

Plenković smatra kako Ina treba biti vertikalno integrirana kompanija, koja ima zalihe i nafte i plina, koja ima svoje rafinerije i svoj prodajni lanac  koji može funkcionirati na način koji je dobar i za Hrvatsku i za druga tržišta na jugoistoku Europe.

Ocijenio je kako učinkovito upravljanje Ine može koristiti Republici Hrvatskoj te dodao kako možemo, nakon što otkupimo taj udjel, biti otvoreni  i za druge investitore pa i za strateške partnere u kasnijoj fazi, ali na drugim osnovama, a ne na onima na kojima su danas.

Plenković: Barišić u ovom trenutku ima moje povjerenje

Komentirajući "slučaj Barišić", Plenković je poručio kako ministar u ovom trenutku ima njegovo povjerenje. Podsjetio je kako ga je ministar  znanosti i obrazovanja Pavo Barišić uvjeravao da se radi o tiskarskoj pogrešci.

"Vidimo i u akademskoj zajednici postoje različita mišljenja", rekao je Plenković i dodao  kako ima onih koji ministra kritiziraju, ali i onih koji ga podupiru.

Govoreći o životu u Hrvatskoj nakon međunarodnoga priznanja 15. siječnja 1992. Plenković je naglasio kako su svi  dosadašnji Sabori, Vlade i akteri u društvu nastojali unaprijediti kvalitetu života hrvatskih ljudi, što je osnovna zadaća i današnje vlade. Predsjednik Vlade se nada da će nastaviti pozitivne trendove koje, kako je rekao, imamo i glede gospodarskoga rasta i makroekonomskih pokazatelja ukupnoga ozračja.

"Činimo napore da i oni koji žive u teškim okolnostima imaju i veću plaću i veća primanja, da nam i porezna reforma služi kako bi rasteretili naše građane i dale veće mogućnosti hrvatskim gospodarstvenicima", rekao je Plenković dodavši kako su to su zadaće svake odgovorne vlade.

Istaknuo je i kako kolege koje s njim na tom poslu rade, imaju dnevnu zadaću da unaprijede život svakog našeg državljanina.

Novi izazovi

Plenković je rekao kako Hrvatska danas mora biti spremna odgovoriti na nove sigurnosne izazove na Sredozemlju, Bliskom istoku i istoku Europe.

"Možemo biti ponosni da smo dio generacije Hrvata koja je doživjela neovisnost Hrvatske i trebamo se uvijek prisjetiti i zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su omogućili našu slobodu i samostalnost, te državničkoj mudrosti prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, koji je u izrazito kompliciranim međunarodnim okolnostima uspio omogućiti stjecanje međunarodnoga priznanja i neovisnosti koje sada obilježavamo, 15. siječnja", rekao je premijer Andrej Plenković u Dnevniku HRT-a.

Svi hrvatski procesi tranzicije trebali su vremena, istaknuo je premijer, poput onih iz jednopartijskog sustava u višestranačje, iz mira u rat, iz rata u mir, te iz dogovorne ekonomije u tržišno gospodarstvo.

"Devedesete su godine sigurno bile obilježene realiziranjem ključnih nacionalnih zadaća poput obrane zemlje od velikosrpske Miloševićeve agresije, te zaokruživanja hrvatskog teritorijalnog integriteta, koji se također obilježava u ovom razdoblju, 15. siječnja, s mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja", naglasio je Plenković.

Prvo desetljeće ovog stoljeća bilo je obilježeno drugim ključnim procesom za Hrvatsku, a to je integracija Hrvatske u NATO i ulazak u Europsku uniju, rekao je hrvatski premijer.

"Time smo konsolidirali naše institucije i dosegli standarde zapadnih demokracija i u pogledu ljudskih prava, sloboda i funkcioniranja pravne države", rekao je.

Plenković je Naglasio je kako je vrijeme u kojem danas živimo veoma turbulentno, a da ono što se prije deset godina činilo stabilno danas mijenja, te se Hrvatska tome treba prilagođavati i pozicionirati, spomenuvši primjer prošlogodišnjeg migrantskog vala koji je promijenio prioritete cijeloga kontinenta.

"Hrvatska i za takve izazove mora imati snage, a naravno i za daljnje gospodarsko pozicioniranje u odnosu na zemlje koje su u našem okruženju, ali isto tako i na sigurnosne izazove koji su prisutni na Mediteranu, Bliskom istoku, te na istoku Europe", dodao je, te zaključio kako "Hrvatska u tom pogledu mora biti snažna država s jakim institucijama, s jakim i sposobnim oružanim snagama i svim drugim sigurnosnim službama".

Cijena arbitraže INA-MOL košta oko 10,5 milijuna dolara

Hernadi: MOL će slijediti svoj poslovni put sa ili bez INA-e

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.