Vlada odgovorila na pitanja EU komisije u vezi konverzije švicarskog franka

Vlada je na zatvorenoj sjednici prihvatila odgovor na pitanja iz pisma Europske komisije vezana uz konverziju CHF kredita, koje će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslati u Bruxelles do kraja tjedna.

Kako je priopćeno nakon zatvorene sjednice Vlade, utvrđen je odgovor Hrvatske na pismo službene obavijesti Europske komisije od 17. lipnja 2016. godine, u vezi sa slobodom kretanja kapitala i poslovanja. Odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje. Također točka je klasificirana stupnjem tajnosti 'ograničeno', pa je nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti, navodi se u priopćenju.

ministar Marić: Nastojali smo dati iscrpne odgovore

Tehnički ministar financija Zdravko Marić u izjavi novinarima nakon zatvorenog dijela sjednice Vlade podsjetio je da je EK u lipnju pokrenuo postupak jer je smatrala da je izmjenama zakona o potrošačkom kreditiranju i o kreditnim institucijama, kojima je konverzija omogućena, došlo do prekršaja temeljnih sloboda iz Ugovora o funkcioniranju Europske unije, a koji se odnose na slobodu kretanja kapitala i slobode poslovanja.

Te dvije slobode, kazao je Marić, dijelom je moguće ograničavati odlukama nacionalnog zakonodavstva, ali pod određenim uvjetima, ako su te mjere u skladu s temeljnim načelima funkcioniranja EU-a, i to načela proporcionalnosti i pravne sigurnosti.

Istaknuo je kako se ovdje radi o predsudskom postupku, a s obzirom na to da bi javna objava tog odgovora mogla utjecati na istražni proces, stoga ne može govoriti o samom sadržaju odgovora.
Marić je još jednom ponovio kako se nada da će se razgovorima s bankama postići rješenje na obostrano zadovoljstvo i da neće niti doći do međunarodnog sudskog epiloga.

Petrov: Vlada će zaštititi interese građana

Potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov izjavio je da je prva vladina briga u slučaju konverzije kredita u švicarskim francima u odnosu na Europsku komisiju i banke zaštita interesa građana i da će Vlada to i učiniti.

Na pitanje postoje li razmimoilaženja HDZ-a i Mosta oko pisma EK-u i stava prema bankama vezanim uz konverziju CHF kredita, odgovorio je da prema dosad viđenom u pregovorima toga nema.

Ukupno stanje kredita nakon konverzije sredinom ove godine iznosilo je 15,4 milijarde kune. Tako učinak konverzije, odnosno smanjenje glavnice, prema podacima iz Ministarstva financija, iznosi 6,6 milijardi kuna, a doda li se tome i učinak preplate i manjkova, iznos se povećava na 7,6 milijardi kuna

hrt/hia
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.