Zapovjednik Vojske Srbije ne isključuje mogućnost vojne reakcije na Kosovu

Zapovjednik Srbije

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije (GŠ VS), general potpukovnik Milan Mojsilović ocijenio je, u povodu pojačanog prisustva policije na sjeveru Kosova, da je stanje sigurnosti "stabilno", ali "jako nepredvidivo" i rekao kako on "kao vojnik" ne može isključiti vojno reagiranje.

Mojsilović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je VS u stalnom kontaktu sa snagama KFOR-a, čija je "odgovornost osigurati stabilno stanje na čitavom teritoriju Kosova".

- Mi smo primarno zainteresirani za zaštitu naših građana ne samo na sjeveru, nego i na jugu, na čitavom teritoriju Kosova i Metohije - rekao je general Mojsilović.

On je ocijenio da postoji "otvoreno sigurnosno pitanje" u zemlji i poručio da vojna reakcija trenutno nije opcija, ali je, kao vojnik, ne može isključiti.

- Predsjednik Republike, vlada i cjelokupan državni aparat opredijeljeni su za mirno rješenje stanja na Kosovu i Metohiji, tako da je opcija vojnog reagiranja trenutno isključena, odnosno, trenutno se ne razmatra. Ja kao prvi vojnik ne mogu je isključiti, ali mogu reći građanima da se trenutno ne razmatra - rekao je Mojsilović.

On je naglasio kako je Vojska Srbija "u potpunosti spremna" odgovoriti na sve eventualne sigurnosne izazove i krize u regiji i najavio veliki vojno-policijski mimohod u Nišu 24. ožujka, u povodu 20. obljetnice početka NATO bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije.

- Naravno da nećemo moći pokazati sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost i spremnost, pokazati da je vojska spremna i motivirana ispuniti sve zadatke - istaknuo je načelnik GS Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Zapadni vojni savez započeo je 24. ožujka 1999. godine bombardiranje vojnih ciljeva i infrastrukture u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, a petomjesečnom kampanjom zračnih udara okončani su srpsko-albanski sukobi na Kosovu nakon kojih su se s tog teritorija povukle vojne i policijske snage tadašnje SR Jugoslavije.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/495189/zapovjednik-vojske-srbije-ne-iskljucuje-mogucnost-vojne-reakcije-na-kosovu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.