Ileana Jurin Bakotić nova je ravnateljica Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek imenovala je Ileanu Jurin Bakotić ravnateljicom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.Jurin Bakotić novu dužnost preuzima 1. siječnja 2019. kada će na tom mjestu zamijeniti sadašnjeg ravnatelja Krešimira Dabu. Do dolaska na mjesto ravnateljice, šest godina radila je kao viša stručna savjetnica za pravne poslove u Ladu, a prije toga je radno iskustvo stjecala u odvjetničkom društvu s uredima u Rijeci i Zagrebu.

Jurin Bakotić ističe kako je svjesna da je pred njom iznimno izazovan i odgovoran posao te da će LADO nastaviti svoj smjer uspješnog očuvanja i predstavljanja hrvatske tradicijske kulture u domovini i svijetu, a posebna joj je čast preuzeti vodstvo ustanove koja u 2019. obilježava 70 godina od svog osnutka.

„Sedam desetljeća umjetničkog djelovanja ustanove kao što je LADO dokaz je važnosti predstavljanja i očuvanja nacionalnog identiteta kroz tradicijsku izvedbenu umjetnost na profesionalnoj razini. Kroz osvajanje nove, mlađe publike, prisutnost na najvažnijim kulturnim, gospodarskim i političkim događanjima, kao i kroz regionalne i lokalne projekte, edukacije i radionice, želimo i dalje doprinositi pozitivnom ugledu ne samo Lada, već i cijele zemlje˝, ističe Jurin Bakotić. 

„I u budućnosti želimo otvarati vrata novih dvorana, posjetiti mjesta koja još nismo imali prilike posjetiti, educirati učitelje i odgojitelje i na taj način, posredno, obrazovati našu buduću publiku. Svjesni smo važnosti tehnološkog napretka koji ne možemo ignorirati i važnosti 'pakiranja' našeg proizvoda u produkcijski suvremeni rukopis, koji može privući suvremenu publiku, a u isto vrijeme obavljati našu zadaću čuvanja izvornost zvuka i plesova“, izjavila je Jurin Bakotić.

Uz svoj rođendanski koncert, Lado će u studenome nastupiti i s umjetnicima Ansambla Kolo iz Beograda

Uz svoj rođendanski koncert, LADO će u studenome nastupiti i s umjetnicima Ansambla KOLO iz Beograda. Nakon ovogodišnjeg sudjelovanja na ethno summitu Tradicija Nova u Beogradu gdje su imali prilike nastupiti zajedno s kolegama iz Ansambla KOLO, umjetnici Ansambla LADO nastavljaju s pripremama za svoje tradicionalne rođendanske plesne koncerte.Ansambl LADO pripremio je dva sata programa, koji će sadržavati neke od najpoznatijih koreografija s Ladova dugogodišnjeg repertoara, poput Slavonskih kraljica, Valpovačkog kola, Posavskih plesova i Linđa. Program nazvan Antologija II bit će izveden u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Opatiji, a uz potporu Ministarstva kulture, i u Pazinu.Ladovi antologijski programi koje je osmislio umjetnički voditelj Andrija Ivančan posvećeni su autorima i glazbenim obrađivačima koji su obilježili umjetnički put Lada, poput prof. Zvonimira Ljevakovića, dr. sc. Ivana Ivančana, Božidara Potočnika i Marijana Makara.˝U mjesecu kada obilježavamo 69. rođendan, LADO organizira niz cjelovečernjih plesnih koncerata, a uz suradnju s kolegama iz Ansambla KOLO, posebno se veselimo nastupima i u drugim gradovima Hrvatske, osobito zato što prvi put nastupamo u prekrasnoj dvorani Centra Gervais u Opatiji.˝ izjavio je Krešimir Dabo, ravnatelj Ansambla LADO.

Ulaznice za koncert u HNK Zagreb, po cijeni od 80 i 100 kuna, mogu se kupiti online putem www.ulaznice.hr te na prodajnim mjestima Croatia Recordsa, Bogovićeva 5, i Aquarius Recordsa, Varšavska 13.Samo deset dana nakon zagrebačkog koncerta, 26. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, LADO će zajedno s umjetnicima Ansambla KOLO predstaviti zajednički program Ruku pod ruku .Ova dva ansambla suradnju su obnovila 2016. godine i od tada neprestano razmjenjuju iskustva i grade međusobne odnose.˝Nakon iznimno uspješne inicijalne suradnje s kolegama iz Ansambla KOLO 2016. godine, a koja se nastavila razvijati i kroz Ethno Summit već drugu godinu za redom, koncerti Ruku pod ruku 2.0 logičan su nastavak zajedničkih stremljenja ka što kvalitetnijem predstavljanju izvedbene tradicijske umjetnosti i zajedničkom pronalasku i kreiranju ideja u području folklornog kreativnog izraza˝, izjavio je Dabo.Ulaznice za koncert mogu se kupiti na blagajni Lisinskog i online putem www.ulaznice.hr po cijeni od 80 i 120 kuna. Popust od 20 posto na cijenu ulaznice mogu ostvariti učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom i članovi KUD-ova pri kupnji na blagajni Lisinskog.

 

Raspored rođendanskih koncerata:

  1. studenoga - Slavonski Brod, Koncertna dvorana „Ivana Brlić Mažuranić“, 19 sati
  2. studenoga - Zagreb, HNK, 19.30 sati
  3. studenoga -  Opatija, Centar Drago Gervais, 20 sati
  4. studenoga - Pazin, Pučko otvoreno učilište Pazin, 19 sati

 

Dan otvorenog trga

U nedjelju, 30. rujna od 11 do 13 sati održat će se već tradicionalni Dan otvorenoga trga u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kojem će se i ove godine pridružiti Muzej za umjetnost i obrt te Hrvatski školski muzej. Navedene institucije predstavit će najbolje dijelove svojih programa - posjetitelji će moći uživati u dijelovima nekih od najpoznatijih opernih arija, nastupa orkestra, gudačkog i puhačkog kvarteta. Balet HNK izvest će baletne vježbe dok će se Škola za klasični balet predstaviti sa karakternim plesovima. Posjetitelji će se moći fotografirati u nekim od najljepših kostima iz fundusa HNK te popiti kavu s glumcima Hrvatskog narodnog kazališta.

Hrvatski školski muzej će osigurati slobodan ulaz za građanstvo za svoj Stalni postav (u periodu od 11 do 13 sati), a u 12 sati predviđeno je stručno vodstvo po Stalnom postavu Muzeja.

Muzej za umjetnost i obrt će sudjelovati sa svojim programom na temu izložbe Šezdesete u Hrvatskoj - Mit i stvarnost što uključuje produženo radno vrijeme Muzeja (do 19 sati), jedinstvenu cijenu ulaznice (20 kuna), besplatno stručno vodstvo po izložbi (u 11 i 17 sati), kreativne radionice za djecu ispred Muzeja te prezentaciju papirnih haljina (ispred Muzeja od 11 do 13 sati).

Uz bogat raspored Dana otvorenoga trga posjetitelji će imati priliku upoznati skrivene strane Hrvatskog narodnog kazališta putem programa Tajna povijest kazališta.

 

Bogata nova sezona Filozofskog teatra: Norman Ohler, Evgenij Morozov, Javier Cercas, Žižekova Antigona

Nakon ljetne pauze, u Hrvatsko narodno kazalište uskoro se vraća popularni program Filozofski teatar. Nakon što se prvo izdanje nove sezone Filozofskog teatra održalo u rujnu u sklopu 52. BITEF-a u rasprodanom Narodnom pozorištu u Beogradu, došlo je vrijeme i za početak nove sezone Filozofskog teatra u Zagrebu.

Prvi gost Filozofskog teatra 14. listopada u HNK  je njemački pisac i publicist Norman Ohler, najpoznatiji po bestseleru Potpuna ekstaza: Narkotici u Trećem Reichu, knjizi koja je dosad prevedena na 25 jezika, uključujući i ovogodišnje izdanje na hrvatskom jeziku u Nakladi OceanMore.

Nakon što je objavio tri hvaljena romana, sudjelovao u pisanju scenarija za Palermo Shooting s legendarnim Wim Wendersom, Norman Ohler je prije tri godine objavio svoju prvu nefikcijsku knjigu Potpuna ekstaza koja je, čim je objavljena na engleskom, postala bestseler na uglednoj listi New York Timesa. Ono što je šokiralo većinu čitatelja, pa i povjesničara, jest Ohlerovo detaljno istraživanje uloge narkotika u razvoju nacizma i Trećeg Reicha. Uz bogatu lepezu arhivskih dokumenata, Ohler pokazuje da je Njemačka u osvit Drugog svjetskog rata bila središte farmaceutske industrije, a preparati s kokainom i metamfetaminima bili su dostupni kućanicima i tvorničkim radnicima, ali i milijunima njemačkih vojnika. Nacistički režim propovijedao je arijevsku ideologiju tjelesne, mentalne i moralne čistoće, ali Norman Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći Reich bio zasićen drogama. Ušuljale su se u časničke redove, u politički i vojni vrh, a tijekom rata glavna figura ove knjige, sâm Adolf Hitler, postaje sve ovisnijim o bezbrojnim injekcijama koje je aplicirao njegov osobni liječnik Theodor Morell.

Odgovarajući na pitanje zašto upravo sa tom temom otvara novu sezonu Filozofskog teatra, dugogodišnji voditelj i urednik Srećko Horvat odgovara:Vjerujem da su mnogi u Hrvatskoj gledali njemačku seriju Babylon Berlin, koja ne samo da je na atraktivan način prikazala period Vajmarske republike pred uspon nacizma, već sadrži i relevantne pouke za naš današnji trenutak. Uz kazalište, cabaret i umjetnost, važnu ulogu u tom ključnom periodu dvadesetog stoljeća, imale su i droge. To je tema koja je i danas tabuizirana, ali je upravo zahvaljujući istraživačkom radu Normana Ohlera izašla na vidjelo i velika je sreća da je rasprodani autor, koji doslovce svaki dan gostuje u drugom gradu, našao vremena da posjeti i Zagreb.

Osim Normana Ohlera, Horvat najavljuje i druge intrigrantne goste Filozofskog teatra.

Već 4. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupit će mračni prorok tehnologije Evgenij Morozov, bjeloruski istraživač tehnologije koji redovito predaje na Stanfordu i drugim svjetskim sveučilištima, te objavljuje o opasnostima monopolizirane Silicon Valey tehnologije u vodećim svjetskim novinama kao što su The Wall Street Journal, The Guardian, The New York Times i Financial Times. Biti će to večer, kaže Horvat, za sve koje zanima što uistinu stoji iza smart cities,Uber, AI, Google, Facebook,Cambridge Analytica, itd.

Idući gost 9. prosinca proslavljeni je španjolski pisac Javier Cercas, čije su knjige Prevarant, Brzina svjetlosti, Anatomija jedne pobune i Salaminski vojnici objavljene na hrvatskom jeziku u izdanju Frakture i vrlo brzo stekle vjeran krug čitatelja. 

Za iduću godinu, u sklopu Filozofskog teatra, najavljena je i svjetska premijera Antigone Slavoja Žižeka u režiji Angele Richter, kao i dugo iščekivano ponovno gostovanje tog svjetski poznatog filozofa na daskama Hrvatskog narodnog kazališta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.