Svečanim prijemom proslavljen Dan Hrvatskog sabora

Domljan i Tuđman 1990.

Prije točno 28 godina na današnji dan - 30. svibnja 1990. godine, u Zagrebu je konstituiran višestranački Sabor tada još Socijalističke Republike Hrvatske. Sabor je prvi put u povijesti izabran demokratskom voljom hrvatskih građana, a taj dan neko je vrijeme slavljen kao Dan hrvatske državnosti.  

Obilježavanje Dana Hrvatskog sabora proteklo je uz svečani prijam za sadašnje i bivše zastupnike, predstavnike hrvatskog političkog života, a pozdravni govor održao je Gordan Jandroković, predsjednik sadašnjeg saziva Hrvatskog sabora.Primanju su nazočili i premijer Andrej Plenković te predstavnici vjerskog života i predstavnici manjina.

Istodobno kroz medije i društvene mreže odvija se politička prepiska između Gordana Jandrokovića i Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zbog Premijerovog odbijanja Predsjedničinog prijedloga za održavanje sjednice Vlade na temu demografie. Premijer Plenković  i Predsjednik Sabora Jandroković tvrde da Predsjednica nije razradila i striktno obrazložila točke dnevnog reda atkve sjednice te nisu pristali na njezinu inicjativu.

 Sabor je konstituiran nakon dva kruga glasovanja, u demokratskom ozračju i bez incidenata, a pobijedila je Hrvatska demokratska zajednica pod vodstvom dr. Franje Tuđmana.

Franjo Tuđman i HDZ suprotstavljali su se velikosrpskom hegemonizmu I svehrvatskoj pomirbi zagovarajući pritom suverenu Hrvatsku i kao konačan cilj - samostalnu državu,

Na povijesnom zasijedanju Sabora dr. Franjo Tuđman kao predsjednik Predsjedništva, u nastupnom govoru ponudio je Jugoslaviji konfederalne odnose, a Hrvatskoj najavio nov demokratski sustav. Posebno je istaknuo I da hrvatski narod ima "nesputano pravo na nacionalnu samobitnost i neokrnjeno pravo na samoodređenje koje podrazumijeva pravo na suverenu, samostalnu državu".

 

Na Jelačićevu trgu održan je veliki narodni skup popraćen dojmljivim domoljubnim osjećajima, anakon toga novo hrvatsko vodstvo sastalo se s dotadašnjim dužnosnicima radi mirnog prijenosa vlasti i organiziranja republičke uprave. Na taj dan odnosno Dan državnosti koji je bio neradni dan ,predsjednik Tuđman je od 1994.  godine polagao vijenac na Oltar domovine na Medvedgradu u čast svim palima za Hrvatsku. Na tom su mjestu počast Hrvatskoj odavali i strani državnici.

Za prvog predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan.Nakon izborne pobjede 2000. tadašnja koalicijska vlada ukinula je taj državni praznik pa se 30. svibnja obilježava kao "Dan Hrvatskoga sabora" i radni je dan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.