Trumpovi prvi potezi: Izlazi iz TTIP-a i želi pomiriti Izraelce i Palestince

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će Sjedinjene Države, čim on preuzme dužnost, izaći iz trgovinskog sporazuma o transpacifičkom partnerstvu (TTIP).

Radi se o sporazumu potpisanom 2015. koji uključuje 12 zemalja, među ostalima, Japan, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Čile i Meksiko te čini 40 posto svjetske ekonomije. Ugovor još nije ratificiran.

"Povući ćemo se iz te potencijalne katastrofe za našu zemlju. Umjesto toga, pregovarat ćemo o sklapanju bilateralnih trgovinskih sporazuma kako bismo poslove i industriju vratili na američko tlo", rekao je Trump u videoporuci u kojoj je najavio najvažnije zadaće u prvih stotinu dana vlasti.

Nije spomenuo ukidanje zdravstvenog sustava, tzv. obamacarea, ni podizanje zida prema Meksiku, što je također naveliko obećavao tijekom kampanje.

Trump bi volio "biti onaj koji će izmiriti Izrael i Palestince" - New York Times

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da bi volio "biti onaj koji će izmiriti Izrael i Palestince", u razgovoru za The New York Times. Bio bi to divan uspjeh, dodao je Trump čiji je prijedlog o proglašenju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom, protivno dosadašnjoj američkoj politici, razbjesnio Palestince.

Republikanski milijarder dodao je da bi njegov zet Jared Kushner, suprug njegove kćeri Ivanke, mogao imati ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima. Kushner, poslovni čovjek i investitor, bio je blizak suradnik nekretninskog magnata u predizbornoj kampanji. Nakon punčeva izbora, zatražio je pristup svakodnevnom informiranju Bijele kuće o sigurnosti i i nazočio je Trumpovu susretu s japanskim premijerom Shinzom Abeom 17. studenog, što je bio njegov prvi susret s nekim stranim čelnikom.

Izraelska desnica je bila iznimno zadovoljna Trumpovom pobjedom na izborima 8. studenog i u njoj je vidjela nagovještaj nastavka i ubrzavanja izgradnje židovskih naselja na okupiranom palestinskom području, pa i kraj ideje o neovisnoj palestinskoj državi. No, Trumpova ekipa je pozvala izraelsku desnicu da se ne zanosi, rekao je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

O Sporazumu o slobodnoj trgovini Europske unije s SAD-om raspravljalo se i u EU no nije postignut sporazum a što bi TTIP značio za hrvatsku načinjena je i studija.

hrt/hia
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.