Srbija podiže spomenik majoru koji je gotovo sravnio Bjelovar

Na teritoriju gradske općine Savski venac u Beogradu vlada srbije pod vodstvom Aleksandra Vučića odlučila je podići spomenik "narodnom heroju" i majoru Milanu Tepiću, piše 24 sata.

Tepić je, naime, proglašen narodnim herojem 19. studenog 1991. godine "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na vojarnu JNA u Bjelovaru".

Tepić je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara. 29. rujna 1991. snage ZNG-a oslobodile su vojarnu Božidar Adžija na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu.

Tijekom oslobađanja vojarne od JNA je zaplijenjena je značajna vojna tehnika, većina vojske se pritom predala, dok je Tepić odbio predati se te zajedno s još jednim regruterom izveo samoubilačku akciju i u zrak dignuo skladište sa 170 tona streljiva i sa sobom u smrt odveo 11 gardista.

Tepić je uspio sravniti samo jedno a namjera mu je bila srušiti sva skladišta u čemu su ga spriječila četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Vlada Srbije pod vodstvom Aleksandra Vučića odlučila je tom svom "narodnom heroju" podići spomenik na području gradske općine Savski venac u Beogradu. Inače, njegovo ime nose ulice u mnogim gradovima Srbije i Republike Srpske, vojarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast nalazi se i u jednoj od zgrada Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru , piše 23 sata.

24sata.hr/HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.