Nova pojava u BiH, vjernici islamske vjeroispovijedi klanjaju gdje god stignu

Nova pojava u BiH je da vjernici islamske vjeroispovijedi klanjaju gdje god stignu a to znači i u prostorima koji nisu namijenjeni
za vjerske obrede.
Nakon objavljene vijesti kako su u Mostaru i Livnu nasred tržnog centra, dvije žene, obučene u hidžab, klanjale namaz, (islamsku obrednu molitvu) zabilježeni su slučajevi u Jajcu, prenosi volimjajce.com. Očito to je postao uobičajen prizor u Jajcu. Stanovnici se ne iznenađuju jer se svakodnevno negdje na javnim mjestima kao što su Plivsko jezero, parkovi, hodnici ugostiteljskih objekata može vidjeti kako netko klanja. Jednu od tih situacija uslikao je čitatelj, a na slici se kao i u Mostaru i Livnu vidi grupno klanjanje više arapskih turista na Plivskom jezeru.

Čak i “domaći ” dečki, točnije aktivisti SDA su prošle godine , javno na Mlinčićima na jezeru, na zaprepaštenje normalnog svijeta, upražnjavali vjeru, gdje su klanjali prilikom ramazanskog iftara.
Da li su ove stvari zakonski dopuštene, manje je bitno, iako bi se moglo protumačiti kao narušavanje javnog reda i mira, koliko je bitno da netko to vjerojatno dozvoljava, samim tim što istima nisu pojašnjenja pravila ponašanja u našoj zemlji ili općini.
Osobito čudi to, jer ti ljudi, koji se u BiH ponašaju tako slobodno kao da su tu i rođeni, dolaze iz arapskih zemalja, u kojima su pravila ponašanja turistima iz drugih krajeva svijeta, strogo definirana i ukoliko ih netko prekrši, baš se i ne provede ugodno, jer su kazne rigorozne.
Zamislite samo kako bi se proveo netko, kad bi se u Saudijskoj Arabiji prekrstio ili prekrižio, na nekom javnom mjestu kao i to šta bi bilo da žene hodaju u bretelicama i suknjicama po saudijskim trgovima, parkovima ili ulicama.

Nitko nema ništa protiv ničijeg vjerskog opredjeljenja, ali za sve postoji mjesto i vrijeme, pa tako i za obavljanje vjerskih molitvi i obreda.

Ovakva postupanja turista arapskog podrijetla sigurno nikome nije ugodno za vidjeti, s obzirom da se zna gdje se moli i gdje se klanja, imamo crkve, džamije, mjesta gdje vjernici obavljaju svoje vjerske dužnosti, a ne ovako na javnom mjestu, dok s druge strane vjerujemo da niti naš turizam od ovih prizora neće profitirati, nego ćemo zbog Arapa sasvim sigurno zatvoriti vrata mnogim zapadnim turistima (volimjajce.com)
volimjajce.com/hia.com.hr
foto:volimjajce

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.