Crna Gora na korak do ulaska u NATO

Crna Gora se nalazi korak bliže ulasku u NATO. Američki Senat u ponedjeljak je dao zeleno svjetlo završetku rasprave o ratifikaciji ugovora kojim bi Crna Gora postala najmlađa članica Sjevernoatlantskog saveza, čemu se protivi Rusija, prenose agencije.

Senatori su glasovali s 97 prama dva glasa u korist završetka rasprave o prijemu Crne Gore što će omogućiti konačno glasovanje u Senatu o ulasku te zemlje u NATO kasnije ovog tjedna.

Protiv su bila dvojica republikanskih senatora Rand Paul i Mike Lee koji smatraju da nema smisla jamčiti sigurnost i obranu tako male zemlje. Ustvrdivši da Crna Gora ima samo 2000 vojnika, Paul je rekao da će članstvo Podgorice “samo dodati još jednu zemlju u vagon blagostanja NATO-a”, prenosi Reuters.

Konačno izglasavanje koje će dopustiti predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu da ratificira ugovor trebalo bi se održati u utorak navečer ili srijedu.

“Radi se o kušnji u borbi koju vodimo protiv Vladimira Putina”, kazao je senator John McCain koji je ustvrdio da je ruski predsjednik “pokušao državni udar za rušenje slobodno izabrane vlade Crne Gore”, u listopadu prošle godine.

“Ako kažemo ‘ne’ Crnoj Gori, zemlja više neće biti slobodna demokracija kakva je danas”, kazao je republikanac, najžešći kritičar Moskve u američkom Kongresu, prenosi AFP.

Trumpova administracija podržava u potpunosti taj postupak.

Potvrda pristupu NATO-u ovog tjedna

Američki Senat bi ovog tjedna trebao potvrditi pristup Crne Gore NATO-u i tako omogućiti da predsjednik Donald Trump ratificira proširenje Atlantskog saveza na tu zemlju, bez obzira na prosvjede Rusije.

Do konačnog glasovanja trebalo bi doći u sljedećih nekoliko dana a za izglasavanje je potrebna dvotrećinska većina.

Svi demokrati i gotovo svi republikanci podržavaju proširenje Saveza, kao i administracija predsjednika Donalda Trumpa.

“Ratifikacija pristupa Crne Gore NATO-u je u interesu Sjedinjenih Država”, napisao je prošlog tjedna državni tajnik Rex Tillerson šefovima Senata, prenosi AFP.

Do danas je 25 od 28 zemlja članica NATO-a ratificiralo ulazak Crne Gore, koja se nada da će kao punopravna članica sudjelovati na summitu NATO-a 25. svibnja u Bruxellesu.

Sudjelovanje Crne Gore na summitu NATO-a kao članice, a ne promatrača, poslat će jaki znak transatlantskog jedinstva te poruku da nijedna treća strana nema pravo veta na odluke NATO-a, istaknuo je Rex Tillerson.

Protiv te odluke je najmanje jedan republikanski senator, Rand Paul, koji drži da je opasno da se Sjedinjene Države angažiraju na obrani jedne nove zemlje (narod.hr)

Crna Gora potpisala pristupni protokol za članstvo

narod.hr/HIA.com.hr
foto:FAH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.