Zagreb je domaćin međunarodnoj konferenciji „Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa“

mediji

Zagreb je domaćin  međunarodnoj konferenciji „Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih  tijela i pravosuđa“, koja se održava u organizaciji Vijeća Europe (VE) i Agencije za elektroničke medije (AEM) 6.i 7. studenoga. Na konferenciji sudjeluju europski pravni i medijski stručnjaci te predstavnici brojnih europskih regulatornih tijela, kao i predstavnici Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava.
na konferenciji se raspravljalo o regulaciji govora mržnje u zemljama članicama Vijeća Europe, s fokusom na specifičnoj ulozi pravosuđa, nacionalnih medijskih regulatornih tijela i samoregulacijskih mehanizama u medijskom okruženju.U uvodnom dijelu konferencije istaknuto je i da su govor mržnje i drugi manje ekstremni oblici ponižavajućeg i uvredljivog jezika globalni problem koji je rasprostranjen i u Europi te da je Vijeće Europe tijekom desetljeća razvilo sveobuhvatan raspon standarda i mjera za suzbijanje govora koji širi, potiče ili opravdava mržnju, netoleranciju, diskriminaciju i neprijateljstvo.

„Govor mržnje ima negativan učinak na cijelo društvo, a borba protiv govora mržnje postavlja nove izazove, naročito u digitalnom okruženju. Zadaća svih nas u tome je donijeti zakonodavni okviri koji će se primjenjivati u medijima“, naglasila je u ime domaćina ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i istaknula potrebu edukacije i medijskog opismenjavanja te poticanja građana da kritički analiziraju vijesti.Voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe Patrick Penninckx naglasio je da  je ključna stvar prepoznati govor mržnje u globalnom kontekstu jer ga je bez toga nemoguće definirati. Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Mario Horvatić naglasio je značaj te konferencije koja se održava u Zagrebu u trenutku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe (VE).Sejal Parmar, profesorica na Central European University-ju bila je među prvim izlagačima na konferenciji, a govorila je o zakonodavnom okviru i načinima borbe protiv govora mržnje. Nakon toga, predavačica na mariborskom sveučilištu Tanja Kerševan Smokvina osvrnula se na temu prepoznavanja i sankcioniranja govora mržnje u medijima.Konferencija se nastavlja sutra, 7. studenoga, kada je na rasporedu zanimljiva tema 'Medijska pismenost' .

 

 

 

 

 

 

·        


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.