Rekonstrukcija Industrijskog Nasljeđa: Razgovor o Izložbi Sanje Iveković posvećenoj tvornici „Nada Dimić“

Rekonstrukcija Industrijskog Nasljeđa: Razgovor o Izložbi Sanje Iveković posvećenoj tvornici „Nada Dimić“

U subotu 11. svibnja 2024. godine, u 11 sati, u Kulturnom informativnom centru (KIC), Petra Preradovića 5, 2. kat, Kino dvorana, održao se razgovor o izložbi “Sanja Iveković: Nada Dimić File 2023/ Nada Dimić: Rekonstrukcija industrijskog nasljeđa”. Događaj je bio dio Ženskog filmskog festivala i inicijative Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama.

Razgovor je bio usmjeren na jedinstvenu izložbu iz 2023. Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koja kroz umjetničke radove Sanje Iveković vezane uz Nadu Dimić (antifašistkinju i narodnu heroinu te istoimenu zagrebačku tekstilnu tvornicu) i rezultate istraživanja usmjerenog na identificiranje i lociranje fizičkih ostataka tvorničkog inventara, problematizira posljedice sustavnog zanemarivanja i brisanja antifašističkog i socijalističkog industrijskog nasljeđa tijekom 1990-ih i 2000-ih.

Razgovaralo se s umjetnicom Sanjom Iveković, kustosicom Kosjenkom Laszlo Klemar i suradnicom na izložbi te autoricom postava/dizajnericom Barbarom Blasin o Sanjinom umjetničkom radu, istraživanju provedenom za potrebe izložbe, koncepciji izložbe i postava te postignutim rezultatima. Moderatorice su bile Rada Borić, kordinatorica OBR i Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica ŽFF/OBR.

Na događaju su odgovorena brojna pitanja. Kustosica Kosjenka Laszlo Klemar objasnila je koncepciju izložbe i kako su odabrani materijali za rekonstrukciju industrijskog nasljeđa. Umjetnica Sanja Iveković podijelila je svoj pristup rekonstrukciji lika i djela Nade Dimić te kako njen rad komunicira važnost antifašističkog nasljeđa. Dizajnerica Barbara Blasin govorila je o svom pristupu dizajnu postava izložbe i kako je njen istraživački rad utjecao na vizualnu koncepciju izložbe. Svi su naglasili važnost očuvanja socijalističkog nasljeđa i radničkih prava.

Posebno je naglašen doprinos partizanke, narodne herojke Nade Dimić, narodno oslobodilačkoj borbi. Posjećenost je bila dobra, a nakon događaja svi su se podružili. Među poznatima iz svijeta politike bila je prisutna Urša Raukar, kao i ostali uvaženi gosti iz svijeta kulture.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.