Gastronautska šetnja "Od okusa do okusa" kao najava "Krk Food Festa - Okusi proljeća" koji traje do 31.svibnja

gastronauti

Turistička zajednica otoka Krka te TZ  OmišaljTZ NjiviceTZ Dobrinj, TZ MalinskaTZ VrbnikTZ grada KrkaTZ Punat i TZ Baška bili su domaćini Gastronautske šetnje otokom Krkom „Od okusa, do okusa“ vezane uz promociju gastro događanja "Krk Food Fest: Okusi proljeća" koji u 20 otočkih restorana traje od 19. travnja do 31. svibnja. Gastronauti novinari u čijem su društvu obično i vlasnici restorana, kuhari, hotelijeri te predstavnici vinara od 16. do 18. travnja uživali su u promotivnoj šetnji otočkim restoranima te svojim objektivima, kamerama, perima ali i nepcima pozorno bilježili sve ono najuzbudljivije kako bi te priče putem medija prenijeli domaćim i stranim gostima. Otok Krk je najnaseljeniji i najveći jadranski otok, ima oko 19 tisuća stanovnika, a godišnje ga posjeti do pet milijuna turista, kaže direktorica Turističke zajednice otoka Krka, Majda Šale.

 

Tijekom festivala „Okusi Krka - okusi proljeća“ u koju je uključeno 20-ak restorana ove godine domaćim posjetiteljima i turistima nudit će delicije sa šparogama, janjetinom, krčkim sirom, skutom i drugim proljetnim specijalitetima otoka. U okviru festivala restorani će na svojim stolovima nuditi jela koja su karakteristična za ovo doba godine, ali i jela koja privlače gastronome na otok Krk tijekom cijele godine.

Okusi su odraz njegovih skladnih vizura i prirodnog okružja, resursa i tradicije otoka. Gastronauti novinari u čijem su društvu obično i vlasnici restorana, hotela te predstavnici vinara ove su godine stigli prvi i oduševljeno svojim objektivima, kamerama, perima ali i nepcima bilježili sve ono najuzbudljivije što će putem svojih medija kao informaciju prenijeti domaćim i stranim turistima.

Domaćini su nas i ovom prigodom zadivili gostoljubivošću kao i atraktivnim kulturnim sadržajima do kojih se u dva navrata moralo i brodicom. Plovili smo tako iz Malinske do Porta katamaranom sa staklenim dnom, a izletničkim brodom iz Punta na otočić Košljun. Kad jer riječ o kulturi i povijesti prošetali smo antičkim središtem grada Krka, koji je od davnina bio opasan zidinama, upoznali se s čuvenom Bašćanskom stazom glagoljice te posjetili Bašku i prekrasnu bašćansku šljunčanu plažu... Čuli smo i priču o plaži s ljekovitim blatom u Čižićima, te kušali čuvenu vrbničku žlahtinu u njezinom domu u Vrbniku da bismo se na kraju dana zadržali na razgledu vinotela Gospoja izraslog na obiteljskoj vinarskoj tradiciji i uživali u čarolijama chefa Dine Kneževića, koji pripremajući majstorije moderne kuhinje uz pomoć tekućeg dušika za tren večeru pretvori u prvorazredni interaktivni performance.


Zlatni Krk, otok poznat po višetisućljetnoj povijesti oduševio nas je svojim današnjim izgledom, očuvanim povijesnim spomenicima, arheološkim ostacima iz vremena stare Grčke i Rima, prirodnim ljepotama te urednošću, a prije svega svojom iznimno zanimljivom turističkom infrastrukturom i ponudom. Na Krk možete doći svim prijevoznim sredstvima osim željeznicom. S kopnom je povezan mostom, ima zračnu luku koja je u sezoni povezana s gotovo cjelim svijetom, a omiljeno je odredište i nautičara i drugih koji na otok dolaze s mora.


Osim prekrasnog morskog plavetnila i sunca, otok oduševljava i svojom florom i faunom, pa ne čudi da se upravo na tom otoku nepce može zasladiti nevjerojatnim okusima ribljih i inih delicija od morskih plodova ali i namirnica s kopna osobito imajući u vidu tradiciju sirarstva i maslinarstva te stočarstva s naglaskom na poznatu krčku janjetinu, ali i krčki pršut koji je prvi u RH od EU-a dobio oznaku izvornosti.



A kako su njihovi pravi okusi neopisivi preporučujemo vam da dođete i u obilazak restorana krenete sami. U Malinskoj parkirajte kod hotela Malin, Kralja Tomislava 23, odakle možete pješice laganom šetnjom do jednog od restorana ili možda i našeg prvog odredišta - Primorske kolibe.


Restoran već godinama vode blizanci, a sada već pomalo i njihov podmladak, a kad je riječ o okusima krčkog proljeća kušajte skutu s jadranskim škampima i šparogama, salatu od morskih plodova s bobom, rižoto s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobinu s pireom od boba i motara, panacotu sa šparogama i domaći crumble sa šparogama. Za nas domaćin je odabrao vino Šipun.
U Hotelu Malin, možete se počastiti u restoranu Mulino, ghdje će vas oduševiti spoj Mediterana i tradicije na jednom tanjuru, a kako je tema bila proljeće nama je poslužena fritaja od jaja i samoniklih šparoga.


Atrakcija našeg putovanja bio je i Aquavision - brod sa staklenim s kojim smo zaplovili put Porata te dalje vlakićem do samostana i etnografske zbirke pa na prezentaciju ulja OPG Utla. Sretan spoj je u tome da mladi bračni par nastavlja obiteljsku tradiciju, pa je i prezentacija održana u mladom masliniku. Maslinik je na prekrasnoj zaravni brežuljka na koji bura donosi posolicu pa su njihova ulja od autohtone sorte već dva puta dobila zlatnu plaketu i prvo mjesto na svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku, među čak 3000 maslinara iz cijeloga svijeta.


Po povratku odlazimo u Malinsku, gdje se Konoba Intrada predstavlja na temu Dubašljanska tradicija u novom ruhu, pa kušamo Knežev presnac - slasticu od skute i limuna, u obliku sunca, a poslužuju nam i Pastirski pijat, domaću krčku janjetinu na žaru s pečenim krumpirom, te fazolette sa svježim sirom i špinatom.

 

Konoba Bracera, odlučila se za temu ribarske tradicije Bracere pa je na meniju sve ono što im je taj dan podarilo more, ulov s njihova ribarskoga broda uz vina Frajona.Prezentacija restorana Noštromo i bistroa Toni bila je inovativna. Restoran Noštromo odabrao je temu: Primorska štorija i predstavljanje tradicionalnih jela. Poslužen nam je brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule, maslinovo ulje s ružmarinom... , a bistro Toni zadivio nas je kreacijama na tanjuru posluživši nam beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga, linguine s dimljenim dagnjama i salatu od capesanta i šparoga, te koktele s južnim voćem na bazi gina i viskija.
 
U Krku u dijelu zvanom Milohnići, restoran Pod prevolt pripremio je juhu od koprive i brudet od sušene hobotnice uz vina Agrolagune. Kuća krčkog pršuta, na Vrhu poslužila nam je paštetu od pršuta, kruh s pršutom, maneštru s pršutom i proljetnim krčkim povrćem, a tema pršuta dobro se sljubila i s vinima Gospoja.  
Nakon obilja hrane smještaj u hotelu Dražica, Ružmarinska 6, u Krku, bio je pravo utočište za nas umorne i presite putnike, a oduševila nas je nepretencioznost uređenja, prostrane sobe, ugodan ambijent, a posebno ljubazno osoblje, zbog kojega bi hotel zaslužio i najvišu kategoriju.

 
 Sljedeća gastro "štacija" bio je restoran Galija, u Krku, koji je za temu odabrao domaću tjesteninu i kruh iz krušne peći, pa smo imali na stolu i sjajne šurlice sa škampima i divljim šparogama, makarune s domaćom sipom, raviole punjene jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa, a sve to sljubljeno uz vina Agrolaguna, Josić i Brzica.

Iznenađenje dana bila je večernja degustacija u bar-restoranu na starorimskim iskopinama pod imenom Volsonis, na glavnom krčkom trgu. Poslužene su nam bruskete, pašteta od janjeće jetrice, namaz od tune, pita od koprive, pita od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od divljači s otoka, krostata od domaćeg pekmeza od šljiva ili smokava uz vina Agrolagune.
Jedinstven je u svijetu ambijent restorana Volsonis, jer restoran i bar je uređen na ruševinama iz rimskih vremena i to cijelog jednog grada koji se prostirao ispod današnjeg gradskog bila što nikog ne ostavalja ravnodušnim. Restoran čuva iskopine temelja najstarijih zidina grada i tko zna čega povrh toga, a uređen je u nekoliko razina s prekrasnim izlazom na terasu i park antičkih skulptura te oduševljava uskim kamenim prolazom do rive. Restoran je čudesan spoj arheologije, povijesti i moderne gastronomije koja se oslanja na pripremu jela na osnovi tradicionalnih recepata, uključujući i starorimske, a sve od autohtonih proizvoda otoka Krka s kopna i delicija iz mora.


 
Drugi dan otpočeo je uz organizirani razgled grada Krka s vodičem i upoznavanje njegove bogate povijesti, da bi nakon toga krenuli put Baške, drugog po veličini mjesta na otoku, poznatog po velikoj šljunčanoj plaži te čuvenoj Bašćanskoj stazi glagoljice.
Domaćin nam je u Baški Heritage hotel Forza, a tema vezana uz 30 godina obiteljskog ugostiteljstva, pa su na stolu šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom, krema od skute, uz vina Agris.
Direktorica Turističke zajednice i predstavnici Udruge Sinjal dočekuju nas na početku na uzvisini s koje se pruža pogled duž bašćanske doline sve do mora i otoka Prvića u daljini. Tu je i prvo slovo glagoljičke azbuke Az i tu počinje Bašćanska staza glagoljice, koja ima svoju zanimljivu priču.


Nakon Forze i prije spuštanja na plažu najavljuju nam najpoznatiju kulturnu manifestaciju Baške po nazivom Crna ovca, koja povezuje svjetske i domaće alternativce i umjetnike.
Na obali, domaćin nam je prestižni restoran Cicibela, čija je tema: Okusi Cicibele, pa nam poslužuju sve same delicije počevši od ribljeg moussea, domaćih kozica u dijon senfu i wiskyju, spaghettate alla Cicibela  (buzara od jastoga, škampi i školjaka sa šurlicama), a sve to sljubljeno uz vina Pinkret i Svijetli dvori.


Sljedeće odredište je Punat i jedna od najpopularnijih i najstarijih, ali danas i najmodernijih marina na Jadranu. Restoran Marine za temu je odabrao tradicionalna jela na drugačiji način - uzbudljiv „finger food“ bio je na temu šparoge, janjetine i morskih delicija.
Izletničkim brodom potom smo krenuli put Košljuna otočića u sredini uvale, na kojemu je danas franjevački samostan, a o vrijednom blagu - crkvi i nekoliko muzejskih kulturno-povijesnih zbirki, vrtu i parku skrbe se svega četvorica monaha. U samostanskoj galeriji je i čudotvorno raspelo s Kristom koji je proplakao i najmanja knjižica na svijetu veličine jedan centimetar kvadratni u kojoj je Očenaš napisan na sedam svjetskih jezika.


Galerija Toš bila nam je na popisu, no, nismo je uspjeli pogledati jer već nas je iščekivao restoran Bocoon sa svojom rapsodijom okusa i pitkih vina. U  Vrbniku posjetili smo Kuću vina Ivana Katunara, oduševili se gostoljubivim domaćinima i krenuli u Muzej Stara verbenska kuća, u kojoj se nalaze fotografije i predmeti stari nekoliko stoljeća, a prikazuju život ondašnjeg „težaka“ i stanovnika Vrbnika. Muzej je živ, stvaran - poput gostoljubive hrvatske kuće, otvoren 2017. godine, a danas je Centar hrvatske kulturne baštine na otoku Krku. Muzej je to lokalne povijesti, te lokalni orijentir, turistička atrakcija za putnike, izvor žive povijesti i kulture Hrvatske, zbirka autentičnih tradicija hrvatskog života. Kuća ima konobu u prizemlju, kuhinju na prvom katu i sobe na drugom katu. 

Vinarija Šipun prezentirala je u kući svoja vina, a uz nju je predstavljen i OPG Magriž iz Kornića sa svojim sirevima.I kada već pomalo prestanete vjerovati da u Vrbniku više ima još neka rijetko viđena atrakcija razuvjeri vas restoran Nada i to ne samo svojom ponudom, profesionalnošću, gostoljubivošću domaćina već i nevjerojatnom pozicijom jer s terase restorana pogled se pruža u plavetne daljine sve do obalnih mjesta - Dramlja, Crikvenice, Selca...
U Nadi dočekala nas je  tema: 45 godina restorana Nade, a na "pjatima": terina od hobotnice, gusta riblja juha s bruscetom od češnjaka, rezanci s janjećim žgvacetom, file brancina s krumpir salatom, Vrbnička kremšnita ... dok susret otpočinje s pjenušcem. 


Čudesan je i još jedan vrbnički restoran koji se nalazi u sastavu Vinotel Gospoja, a upamtit ćemo ga po temi. Moderni pristup gastronomiji i neposrednosti chefa Dine Kneževića, koji nam je na licu mjesta pripremio pravi mali interaktivni performance prezentirajući nam primjenu tekućeg dušika, a na stolu poslužene su delicije za pamćenje - kuhano-pohano jaje s mariniranim šparogama, teleći obrazi na kremi od tartufa, parfe od naranče; Cryo cheesecake od ovčjeg sira...

Dan povratka otpočeo je u hotelu Dražica uz prezentaciju Krčkog sladoleda Gelatidoro. To je 100 posto prirodni sladoled bez umjetnih boja ili aroma, bez glutena, laktoze, rafiniranog šećera i veganski, a proizvođač mladi poduzetnik kaže da sve više potražnje ima i iz inozemstva.
U Klimnu novo ugodno iznenađenje, restoran Žal na samoj obali, pa vlasnici kažu da njihovi gosti mogu doći svim prijevoznim sredstvima, a posebno je zanimljiv onima koji dolaze brodicama koje sidre uz terasu restorana. I kuhinja im je sjajna pa za temu uzimaju Gurmansko putovanje. Na našem meniju to je morski vrt, domaći zeleni ravioli od špinata i skute i guanciale panceta, crvena Bio riža s kaneštelama i kozice, ali i goveđi obrazi u Aceto glazuri, krema od krumpira i kandirani kumqwat, flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svijetli Dvori, Pinkret i Agrolaguna.


Za kraj preostaje nam još posjet kraškom fenomenu - špilji Biserujki i novouređenom kampu Maris, kamp Omišalj, gdje je tema: Krčki finger food uz vina Agrolagune, a prezentiraju nam nove partnere Zračne luke Rijeka i popularno događanje Antički dani. Slijedi i krajnje odredište popularni restoran Rivica, Njivice gdje je tema: Tradicijska jela, more i šparoge.


Raskošnom meniju prethodio je pjenušac Valomet. Prezentirano je maslinovo ulje otočke sorte Drobnica / Bonifačić, a od jela posluženi su kvarnerski škamp iz mora / mariniran / s jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016, Mosel, oslić u juhi, jež s tagliatelima uz Terre bianche couvee blanc 2016, Degrassi Istra, lignja kozica / porto / palenta uz Sansigot 2015, Dobrinčić Vrbnik, Šparoga bijela čokolada / lješnjak uz Muškat Momjanski 2016, Kozlović Istra, kao šećer na kraju.

I tako smo razmaženi do bola i raspamećeni okusima krčkog proljeća, okusima u kojima nije bilo ponavljanja u ponudi u čak 20 restorana krenuli svatko svome domu. A bilo je nas gastronauta i novinara 50-tak i to iz Makedonije, Srbije, BiH, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Glavna je kao i uvijek do sad bila Karin Mimica, direktorica Kluba Gastronaut i tvrke Abisal uz mnogobrojne domaćine, turističke djelatnike, vlasnike i voditelje restorana, hotela, marina i ostale vrhunske profesionalce koje ćemo pamtiti po djelu ali i po osmjehu i ljubaznosti kojom su nas dočekali i ispratili.

S nama su bili: direktor TZ Malinska Daniel Manzoni, direktorica TZ Krk Nataša Jurina i gradonačelnik Dario Vasilić, Konoba Intrada, obitelj Žgombić, Konoba Bracera, Deni Šabalja,
restoran Noštromo, Mirjana Šop, bistro Toni, Dorotea Čeperić, Pod prevolt, Katica Jurasić. Kuća krčkog pršuta, Vrh, braća Žužić, restoran Galija, obitelj Žužić, restoran na starorimskim iskopinama Volsonis, Goran Stanić, prezentacija Krčkog sladoleda Gelati d'Oro - Dalibor Jurina. direktorica TZ Baška Ivana Kovačić, načelnik općine Toni Juranić, Heritage hotel Forza, obitelj Dorčić, Cicibela, obitelj Bogdešić  te kuhar Nenad Posavec, direktor TZ Punat Branko Karabajić i načelnik općine Marinko Žic,restoran Marina Punat s direktoricom Marine Renatom Marević i voditeljicom restorana Kristinom Mrakovčić, restoran Bocoon, Davor Valenčić, direktorica TZ Vrbnik, Sanja Polonijo, Kuća vina Ivan Katunar, prezentirala Egle Katunar, Krčki sir - OPG Mirjenko Mrakovčić iz Kornića, Restoran Nada, obitelj Juranić, restoran Vinotel Gospoja, Franjo Toljanić, kuhar Dino Knežević, direktor TZ Klimno Boris Latinović, restoran Žal, obitelj Fanuko - Bjelanović, direktorica TZ Omišalj-Njivice Andrea Orilić-Čutul i restoran Rivica, Dražen Lesica.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.