Međimurje je bilo domaćin prvog stručnog skupa o turizmu promatranja ptica

PROMATRANJE PTICA

 Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s javnim institucijama, udrugama i privatnim sektorom organizator je stručnog skupa na temu „Turizam promatranja ptica u kontinentalnoj Hrvatskoj – stanje i mogućnosti razvoja“ koji je u hotelu Park okupio brojne zainteresirane za turizam promatranja ptica iz svih sektora. Predstavljena je i trenutna ponuda sadržaja za turiste promatrače ptica koju nude ustanove za zaštitu prirode i strukovne udruge u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Prvi je ovo stručni skup o ovoj vrsti turizma koji se održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske te smo ponosni što smo se okupili upravo u našem Međimurju. Nemamo sunce i more, ali imamo resurse o kojima brinemo, a upravo te resurse traže turisti 21. stoljeća.“, rekao je ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub te se prisjetio samih početaka razvoja promatranja ptica u Međimurju. „Kada smo prije dvadesetak godina počeli razmišljati o ovoj vrsti turizma mnogi su bili skeptični, no danas je ovo jedna od najbrže rastućih grana. Put prema razvoju je težak, ali napredak je itekako vidljiv, a jedan od dokaza tome je i ovaj susret.

Promatranje ptica u svijetu je vrlo razvijen vid turizma, a jedna od njegovih posebnosti je što su ptice najaktivnije u vrijeme turističkog zatišja, u proljeće, jesen i zimu. Hrvatska je u samom europskom vrhu po raznolikosti ptica, ali potencijal u ovom području je još neiskorišten, na što se osvrnula stručna voditeljica Međimurske prirode Mihaela Mesarić: „Kroz predavanja ćemo se osvrnuti na nekoliko aspekata „birdwatching“ turizma te je ovaj skup namijenjen, prije svega turističkom sektoru, da budući kreatori turističkih proizvoda znaju koja su pravila i na što moraju obratiti pažnju prilikom kreiranja ponuda.

U Međimurju se nalaze dvije promatračnice za „birdwatching“ turizam koje su postavljene i opremljene u okviru projekta "Three Rivers=One Aim", u Žabniku i Kotoribi. Interes za promatranje ptica u našoj Županiji je za sada na razini malih grupa i pojedinaca, no zahvaljujući zanimljivim i očuvanim lokalitetima našega kraja potencijal je velik.

Stručnom se skupu odazvala i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je istaknula kako je Međimurje jedina županija koja se u turizmu može pohvaliti sa dvostrukom titulom EDEN destinacije izvrsnosti što je dokaz da se ulaže u razvoj turističke ponude. „Kontinuirano ulažemo u kreiranje novih sadržaja, profilirali smo se u nekoliko vrsta turizma, prepoznati smo po razvoju cikloturizma, enogastronomiji, kulturnom i sportskom turizmu. Svi segmenti međusobno su povezani i zasigurno će pridonijeti i razvoju turizma promatranja ptica. Zajedničkom sinergijom u očuvanju prirode, pripremom projekata i nastupima na turističkim tržištima zasigurno možemo postići nove uspjehe“, zaključila je zamjenica Herman.

Stručni skup okupio je 60 sudionika, za koje su prvi dan pripremljena predavanja 13 izlagača s temama vezanim uz čitavu kontinentalnu Hrvatsku, dok će u petak, 1. veljače, za sudionike biti organiziran terenski obilazak rijeke Drave. Kao rezultat skupa objavljena je digitalna publikacija u kojoj su obuhvaćeni sažeci predavanja na hrvatskom i engleskom jeziku, namijenjena svoj zainteresiranoj javnosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.