Dalibor Matanić nagrađivani hrvatski redatelj priznao seksualno uznemiravanje i povukao se iz javnosti

Dalibor Matanić nagrađivani hrvatski redatelj priznao seksualno uznemiravanje i povukao se iz javnosti

O Daliboru Mataniću jednom od najpopularnijih hrvatskih redatelja, na kojega se obrušila lavina kritika zbog optužbi za seksualno uznemiravanje koje je u petak objavio Večernji list pišu i mediji iz susjedstva. Sam Matanić se nakon objave opsežnog teksta u kojem je novinarka Milena Zajović razgovarala s brojnim ženama koje su optužile Matanića za nedolično ponašanje na poslu, ispričao, a ispriku je objavio na svom Facebook profilu gdje je okrivio alkohol i nedozvoljene supstance te najavio da će se osobno ispričati žrtvama, no, kasnije je obrisao svoj profil. Matanić je piše RTVSLO priznao nedolično ponašanje:

Matanić je na optužbe odgovorio na društvenoj mreži Facebook, prenosi i Večernji list koji je njegov odgovor u cijelosti objavio na svojim stranicama (Matanić je objavu i profil već obrisao). Napisao je da mu je iznimno žao zbog neprimjerenih postupaka te dodao da se sada povlači iz javnosti. Nekima se već osobno ispričao i zamolio za oprost. Nema isprike za greške koje sam napravio, napisao je. " Obvezujem se da ću raditi na sebi da se takvo ponašanje i postupci više nikada ne ponove. "
"Tek sada, kada sam se samostalno prijavio u centar za liječenje ovisnosti i nakon rada sa stručnjacima, shvatio sam da sam neprimjereno uznemiravao svoje kolege. Sve se to događalo pod utjecajem alkohola ili droga ", napisao je Matanić, dodavši kako je njegov posao užasno stresan, ali to ga naravno nikako ne opravdava. "Želio bih biti primjer ostalim kolegama u ovome, to je vrlo osjetljivo područje u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje. Spreman sam snositi posljedice, nositi se s problemima koje imam, ali molim sve, a posebno medije, da imaju obzira prema mojoj obitelji koja s ovim nema nikakve veze. Postigao sam mnoge umjetničke uspjehe za ovu zemlju ali vjerujte da bih sve promijenio iste sekunde, samo da na trenutak mogu biti bolji suprug, bolji otac i manje povrijediti druge ", napisao je Matanić.

Matanića, redatelja Netflixove serije Novine, HBO-ove Šutnje i originalnog filma Zenit, već dulje vrijeme uzburkava regionalnu filmsku zajednicu, ali još nitko nije otvoreno progovorio . o njegovim postupcima, piše Večernji list. Vijest je šokirala mnoge jer je Matanić važio za obiteljskog čovjeka i branitelja ženskih prava. Prošle godine fotografirao se i na naslovnici magazina Gloria s pjevačicom, voditeljicom Idom Prester, uz natpis " Zajedno protiv nasilja nad ženama ". Prester je na vijestima napisala da ne zna detalje ovog slučaja, ali da bi, ako su navodi točni, institucije trebale prestati raditi s njim.

Producent Nebojša Taraba, s kojim je Matanić snimio seriju Novine u Šutnji, već je za Večernji list najavio prekid suradnje s Matanićem. Neizvjesna je i sudbina njihova sudjelovanja u većem europskom koprodukcijskom filmu Greater Adria čije bi snimanje trebalo početi ove jeseni. Ukoliko su navodi točni, oštro osuđujemo svaki oblik nasilja i zlouporabe ovlasti, bilo verbalnog, seksualnog ili fizičkog, napisali su nam glumci Tihana Lazović i Goran Bogdan u zajedničkoj izjavi za Večernji list, prenosi SRTVSLO.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.