Nakon Europske prijestolnice kulture 2023, brojni kulturni sadržaji u Temišvaru i u travnju

Nakon Europske prijestolnice kulture 2023, brojni kulturni sadržaji u Temišvaru i u travnju

Timișoara ponovno oživljava, a događaji počinju ponovno u gradu koji nastavlja živjeti priču o izvanrednom trenutku koji je bio 2023. godine.

Predstave u kazalištu, simfonijski koncerti, izložbe i još mnogo toga su na programu za travanj. Mjesec započinje operetnom izvedbom "Ciganin vojvoda" Johanna Straussa, zakazanom za 3. travnja u 19:00 sati u Opernoj dvorani Rumunjske nacionalne opere. Slijedit će je koncert zbora "Ion Românu" Banatske filharmonije 4. travnja, u isto vrijeme, u Rimokatoličkoj katedrali.

Približava se 5. izdanje BETA - Timišoarskog bijenala arhitekture, a ovogodišnja tema bit će odabrana tijekom događaja Loading Beta, koji će se održati i u Timișoari i Reșiți od 4. do 8. travnja.

Predstave u kazalištu su nezaobilazne ovog mjeseca, a predstava "Katzelmacher. Da nije ljubavi" bit će izvedena 4. travnja u 19:30 u Njemačkom državnom kazalištu.

  1. travnja, s početkom u 19:00 sati, u Capitol dvorani Banatske filharmonije, bit će koncert Simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Austina Chanua i violinskog solista Florina Iliescua. Istog dana, u 20:00 sati, u Casa Tineretului, bit će koncert talentirane umjetnice Prima Dragoste.

  2. travnja, od 16:00 sati, bit će nova izvedba kazališne predstave "1978" na adresi Calea Ghirodei 32, a u Njemačkom državnom kazalištu, od 19:30 sati, publika će moći uživati u još jednoj izvedbi predstave "SIDY THAL".

Premijera predstave "Neliniște" će se održati 8. travnja, u Opernoj dvorani Rumunjske nacionalne opere. Kreirana od strane Ivana Vîrîpaeva i režirana od strane Bobija Pricopa, predstava ističe teme poput umjetnosti i umjetnika, stvaranja i stvaralaca, nudeći fascinantan pogled na njihov odnos i kako se percipira izvana.

  1. travnja, u 19:00 sati, publika je pozvana na predstavu "Zorba Grk", koja će se održati u Glavnoj dvorani Nacionalnog kazališta "Mihai Eminescu". Sljedećeg dana, 12. travnja, u 19:30 sati, održat će se izvedba "Lowlands" u Njemačkom državnom kazalištu. Nastavljajući seriju predstava, 16. travnja, u 19:00 sati, Glavna dvorana Nacionalnog kazališta "Mihai Eminescu" ugostit će predstavu "Rumunjski psiho".

U Capitol dvorani, Simfonijski orkestar Banatske filharmonije izvest će novi koncert 19. travnja, pod ravnanjem dirigenta Azisa Sadikovica, s klarinetistom Carlosom Ferreirom kao solistom. Sljedećeg dana, 20. travnja, u FABER-u, od 17:00 sati, počinje serija koncerata na otvorenom, s prvim bendovima Implant for Refusal & HVNDS, uz Imund kao predgrupu.

Premijera baleta "Stvaranja Prometeja / Tijela & Emocije" će se održati 21. travnja, s početkom u 18:00 sati, u Opernoj dvorani Rumunjske nacionalne opere. Ovaj dvodijelni performans, postavljen uz glazbu Ludwiga van Beethovena, režirao je i koreografirao Ovidiu Matei Iancu, dok su scenografiju i kostime osmislili Dragoș Buhagiar.

Druga premijera će se održati 25. travnja - predstava "Žrtve duga", Eugènea Ionesca, u režiji Radua Iacobana, bit će prikazana od 19:00 sati u Glavnoj dvorani Nacionalnog kazališta "Mihai Eminescu".

  1. travnja grad će biti animiran nizom iznimnih kulturnih događanja. U Opernoj dvorani, publika će uživati u opernoj izvedbi "Turandot" od 19:00 sati. Istog dana, u Capitol dvorani Banatske filharmonije, Simfonijski orkestar izvest će koncert pod ravnanjem Radua Pope, s Andreiem Ionițom na klaviru i violončelu. Iste večeri, u Glavnoj dvorani Mađarskog državnog kazališta "Csiki Gergely", predstava "Perikle" bit će izvedena u isto vrijeme, u 19:00 sati.

Mjesec završava izvedbom "Izlaz", zakazanom za 28. travnja, u 19:00 sati, u Glavnoj dvorani Nacionalnog kazališta "Mihai Eminescu".

Stoga, tijekom ovog proljetnog mjeseca, građani Timišoare i posjetitelji potiču se da uživaju u ljepoti i vitalnosti kulturnih događanja koja ih očekuju.

Nacionalni kulturni program "Timișoara - Europska prijestolnica kulture 2023." financiraju Grad Timișoara, Ministarstvo kulture i Timiška županija.

Glavni partneri: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recaș, Iulius Town, Profi

Službeni emitent: TVR

Partner mobilnosti: Automobile Bavaria

  
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.