Koncertna izvedba opere Oganj povodom 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse

Koncertna izvedba opere Oganj povodom 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak, 18. siječnja 2024. godine u 19:30, održat će se koncertna izvedba opere Oganj Blagoja Berse kojom će ravnati Aleksandar Marković.
Uz Zbor Opere HNK u Zagrebu i operne soliste Valentinu Fijačko Kobić, Stjepana Franetovića, Ljubomira Puškarića, Luciana Batinića, Sinišu Hapača i Sinišu Štorka, nastupa i Simfonijski orkestar HRT-a te mješoviti zbor HRT-a.

Oganj je jedna od Bersinih najboljih opera, praizvedena je 1911. godine u Zagrebu te je ključna za razvoj domaće operne umjetnosti. Samo je djelo samosvojno i potresno, a govori o obiteljskoj drami u ljevaonici željeza u malome njemačkom industrijskom naselju u Thüringiji oko 1840. godine na Badnjak i Božić, u čijoj pozadini bukti oganj ljevaonice željeza.
Praizvedba opere bio je velik dan u povijesti hrvatske glazbe. U našim operama dotad je bila nepoznata majstorska Bersina instrumentacija, kao i problematika industrijskog doba, u kojoj je pojam stroja povezan s pojmom zla.
Partitura opere Oganj zadivljujuće je bogata, njegov je stil eklektičan i u njemu se miješaju različiti utjecaji od Wagnera do Puccinija. Glazbene linije prepleću se sa sudbinom pojedinaca pričajući o spašavanju obiteljske časti uz huk strojeva, koji svjedoče o modernom dobu i industrijskoj eri.
Hrvatsko narodno kazalište ovu će operu izvesti koncertno s ansamblima Hrvatske radiotelevizije te tako nastavlja stvaranje novih snimki djela hrvatske operne literature.

DIRIGENT: ALEKSANDAR MARKOVIĆ

ZBOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a 

DJEČJI ZBOR HRT-a 

ZBOR I SOLISTI OPERE HNK U ZAGREBU 

ZBOROVOĐA: LUKA VUKŠIĆ

SOLISTI

VALENTINA FIJAČKO KOBIĆ, sopran 

STJEPAN FRANETOVIĆ, tenor 

LJUBOMIR PUŠKARIĆ, bariton 

LUCIANO BATINIĆ, bas

SINIŠA HAPAČ, bariton

SINIŠA ŠTORK, bas

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.