Slavna nobelovka Herta Müller u HNK

Herta Müller

Potvrđujući se kao jedan od najvažnijih kulturnih programa u Hrvatskoj, a i šire, Filozofski teatar u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju, 27. svibnja ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller.

Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953., u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru studira njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme  zloglasne Ceausescuove diktature zalaže se za slobodu govora, a već s prvim knjigama ima problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici, jer je odbila suradnju s rumunjskom tajnom službom. Kako joj je zbog kritike diktature uskoro zabranjeno objavljivanje u Rumunjskoj, 1987. emigrira u Berlin gdje živi i danas. Njezin se angažman nastavio i na Zapadu pa se tako ispisala iz Njemačkoga PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

 Većina djela Herte Müller govore upravo o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik, zahvaljujući nakladničkoj kući Ocean More, dosad su prevedena sljedeća njezina djela “Da mi je danas bilo ne susresti sebe”, “Ljuljačka daha”, “Remen, prozor, orah i ruže”.

Nakon niza njemačkih i međunarodnih nagrada, Herta Müller je 2009. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller „jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih“.

Razgovor s Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK vodit će urednik i voditelj tog programa filozof Srećko Horvat. Iduća gošća Filozofskoga teatra 17. lipnja je Hito Steyerl, nedavno proglašena jednom od “najmoćnijih umjetnica današnjice”.

 

Vedro

19°C

Zagreb

Vedro

Vlaga: 66%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 18 Kol 2018

    Djelomično oblačno 27°C 17°C

  • 19 Kol 2018

    Djelomično oblačno 28°C 17°C

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.