Projekt Hakiranje plesa prijave i u tijeku - Oulu Dance Hack 2024. slijede Dance Hacks u Budimpešti u studenom 2024. i Bukureštu u travnju 2025.

Projekt Hakiranje plesa prijave i u tijeku - Oulu Dance Hack 2024. slijede Dance Hacks u Budimpešti u studenom 2024. i Bukureštu u travnju 2025.

Oulu Dance Hack 2024 je inicijativa velikih razmjera koja će se održati u sljedećih 18 mjeseci u Finskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, transdisciplinarna i suradnička rezidencija koja ima za cilj istražiti odnos između plesa i tehnologije te okupiti i umjetnike i programere, dizajnere, glazbenike, plesače ... Međunarodni poziv za sudionike ODH iz cijele Europe otvoren je do 18. veljače.

Olua Dance Hak ili ODH je jedinstvena prilika za upoznavanje umjetnika istomišljenika i tehnoloških stručnjaka koji su zainteresirani za kreativno preuzimanje rizika i suradnju u uzbudljivoj atmosferi koja podržava. Zajedno istražujemo odnos između plesa i tehnologije kako bismo pokrenuli budućnost izvedbe. 

Da biste se prijavili, ispunite ovaj obrazac za prijavu i učitajte životopis i kratko pismo koje nam govori zašto želite sudjelovati u događaju (ovo može biti u obliku video ili audio zapisa, ako je potrebno). Imajte na umu da vam je potreban funkcionalni Google račun kako biste dodali privitke. Proces prijave završava u 23:59 (EET) 18. veljače 2024 . Sve prijavitelje obavijestit ćemo do kraja ožujka. 

ODH24 održava se od 27. do 31. svibnja 2024. u središnjem Ouluu, Sjeverna Finska. Trenutno smo u potrazi za sudionicima. Dobrodošli su prijave umjetnika, kodera, dizajnera, glazbenika, plesača itd. – koji mogu pokazati predanost suradnji s fokusom na integraciju pokretnog tijela u svoju praksu.  ODH24 je siguran prostor za istraživanje. Sudionici će raditi zajedno na istraživanju pružene tehnologije u kontekstu izvedbe, vođeni od strane iskusnih mentora. Program će uključivati ​​događaj povezivanja partnera u četvrtak, 30. svibnja, a završava neformalnom razmjenom ideja zadnjeg dana – s malom pozvanom publikom. Ideja transdisciplinarnog koncepta Dance Hacka je zajednički rad na novim idejama, a ne pripremanje stvari unaprijed. Tehnološka tema ovog Hacka tek treba biti potvrđena, tako da se svašta može dogoditi. Fokus je na odnosu između plesa i tehnologije, te na procesu njihove integracije. Prošle smo godine imali senzore, interaktivnu projekciju i zvučnu sliku, glazbenike uživo i AI.

ODH24 dio je većeg projekta realiziranog u partnerstvu s Central Europe Dance Theatre (Mađarska) i Developing Art (Rumunjska), a sufinanciran od strane Europske unije i Oulu Culture Foundation Oulu2026. Oulu Dance Hack 2024. slijede Dance Hacks u Budimpešti u studenom 2024. i Bukureštu u travnju 2025.

Sudionicima će biti plaćena naknada i dnevnice (također pokrivajući vrijeme provedeno na putovanju).

Kratka povijest i upute organizatora

ODH je predan ekološkoj održivosti. Mi ćemo pokriti troškove sporog putovanja sudionika i ne možemo prihvatiti sudionike koji koriste putovanje zrakoplovom u odnosu na sudjelovanje u ODH24. Smještaj je osiguran. 
Kao događaj koji pruža jednake mogućnosti i pristupačnost, pozdravljamo kandidate s posebnim potrebama ili odgovornostima za njegu i možemo pregovarati o resursima za podršku njihovom prisustvu. Mjesto održavanja ODH24 je studio u prizemlju koji je pristupačan invalidskim kolicima.

Kad se TaikaBox preselio iz Cardiffa u Walesu u Oulu u Finskoj 2015., imali smo san osnovati plesni/tehnički studio u kojem bi umjetnici mogli eksperimentirati s odnosom između pokreta i tehnologije. Još uvijek smo na tom putu da imamo stalni studio, au međuvremenu smo pronašli načine za rad s umjetnicima iz cijelog svijeta, upoznajući ih s našim metodama međumedijske suradnje.

Godine 2016. pokrenuli smo Oulu Dance Hack s trodnevnim intenzivnim tečajem koji su organizirali EduLAB i Odsjek za ples na Sveučilištu primijenjenih znanosti Oulu (OAMK). 12 umjetnika odabrano je iz procesa otvorenog poziva i otputovali su u Oulu u kolovozu, provodeći vrijeme s TaikaBoxom i malim izborom studenata plesa i medija.

Pozvali smo lokalne tehnološke tvrtke da se pridruže i dali umjetnicima priliku za rad s robotskom rukom i višenamjenskim senzorima, kao i TaikaBox alatom i EVE okruženjem na OAMK-u. Nakon dana upoznavanja i eksperimenata s raznim senzorima, umjetnici su se podijelili u grupe i uputili u svoje studije na hakiranje. Uz podršku TaikaBoxa i nekoliko sesija dijeljenja s kolegama, stvorili su kratke plesne radove koji su podijeljeni na kraju projekta, pozivajući publiku da obiđe studije kako bi vidjela što je stvoreno.

Struktura projekta ponovljena je 2017. godine, s drugačijom robotskom rukom, dronom, IR kamerom/podnom projekcijom i dodavanjem dva lokalna glazbenika kao podršku gostujućim umjetnicima. U 2018. Hack je ponovno produljen za jedan dan i umjetnici su imali pristup kameri od 360 stupnjeva, 3D praćenju s višestrukim kinektima i podnom projekcijom te MYO senzorima pokreta koji pokreću okruženje zvuka/projekcije. Nakon dijeljenja u OAMK-u, preselili smo se u Muzej umjetnosti u Ouluu i tamo navečer izložili radove.

Te godine smo počeli surađivati ​​sa Studiom Siilo na Kulttuurivoimala . Vode medijsku radionicu koja radi s mladim ljudima koji su dugo bez posla, učeći ih snimati filmove i dokumentarce. Poslali su snimateljsku ekipu u studije tijekom cijelog Hacka da dokumentiraju proces. Dodali smo i jutarnju nastavu u program. U 2019. pomaknuli smo Hack tjedan na kasniju godinu i integrirali ga u LUMO – Oulu Light Festival . To je značilo da nismo mogli koristiti studije u OAMK-u, pa smo tjedan započeli u City Danceu , a zatim se preselili u Oulu Museum of Art . Kako bismo se povezali s LUMO festivalom, u projekt smo uključili uličnu rasvjetu, fleksibilne LED trake i pokretna glavna svjetla, postavivši program performansa koje su tijekom festivalskog vikenda vidjele stotine posjetitelja. Suradnja s LUMO-om i financiranje Zaklade Jenny i Antti Wihuri omogućili su nam da dovedemo više mentora i pokrijemo troškove putovanja i smještaja gostujućih umjetnika. 

Zbog ograničenja vezanih uz koronavirus , Oulu Dance Hack 2020. je otkazan i situacija je utjecala na Hack 2021. – ali na dobar način. U jesen 2020. uspjeli smo iznajmiti studio u Pikisaariju na 8 mjeseci i opremiti ga kamerom, računalom i brzim internetom kako bismo se mogli povezati sa studijima drugdje. (priča o našem sustavu Connected Studio je ovdje ) 
Radili smo sa sustavom tijekom projekta Moving Barents – Out of Urgency , ali smatrali smo da bi mu koristilo dublje istraživanje prirode povezivanja dvaju studija, pa je ODH21 bio suradnja između nas i Central Europe Dance Theatre u Budimpešti. Zbog Corona propisa, mogli smo pozvati samo tri nezavisna umjetnika u naš studio da rade s tri plesača iz CEDT-a na pozornici Bethlen Theatrea . Rezultati su bili fascinantni i projekt je otvorio put budućim suradnjama. Koronavirusna ograničenja ponovno su utjecala na Oulu Dance Hack , a ODH22 u veljači smanjen je u opsegu kako bi se usredotočio na umjetnike iz Finske – s jednom nam se umjetnicom pridružila online iz svog studija u Njemačkoj. Tim je preuzeo Pikisali u kazalištu Oulu i radio je na jednoj glavnoj temi, improvizirajući s tehnologijom koju su osigurali OAMK i Probot. Pridružili su nam se, po prvi put, Fab Lab, koji je proveo dva dana s nama stvarajući nosivu tehniku ​​i elemente kostima, i Damien Brun sa Sveučilišta u Laponiji koji nam je donio nekoliko LED perika za testiranje.

Cijeli je tjedan dokumentirao Kulttuurivoimala, a rezultirao je demonstracijom izvedbe uživo i raspravom.

OULU DANCE HACK 22b održan je u Proto Showroomu na Pikisaari u rujnu. Ovo je bio prvi put da smo posebno pozvali vizualne umjetnike i dizajnere u tim, što je jako dobro funkcioniralo u galerijskom okruženju. Poželjeli smo dobrodošlicu Fab Labu u prostor na nekoliko dana, a također smo po prvi put surađivali s fotografom JP Manninenom.
Događaj je također ugostio prvi pilot za Oulu Sound Hack, okupljajući lokalne umjetnike zvuka kako bi surađivali zajedno s plesačima i dizajnerima.

2023. smo hakirali u glavnom kazališnom prostoru u Kulturnom centru Valve, s temom Umjetna inteligencija. Korištenje umjetne inteligencije kao dijela kreativnog procesa pokazalo se pomalo frustrirajućim jer je trenutačno nemoguće koristiti se u stvarnom vremenu, ali, kombiniranjem raznih aplikacija umjetne inteligencije s nizom senzora, generirali smo neke važne razgovore i zanimljive sustave performansi. Pod nadzorom Tomija Knuutile sa Sveučilišta u Laponiji, eksperimentirali smo s govorom u tekst, tekstom u govor, tekstom u sliku, obradom videa s tekstom i razgovorima s Chat GPT-om, također istražujući načine generiranja poticaja iz koreografske improvizacije. Demo na kraju tjedna izazvao je živu raspravu s publikom. Mislim da je 2023. bila naš najfilozofskiji Dance Hack dosad…

 

Grad Oulu postat će Europska prijestolnica kulture 2026. godine . Oulu Dance Hack dio je projekta Cool Contrasts. Tijekom sljedećih nekoliko godina počet ćemo se povezivati ​​s drugim europskim gradovima, vodeći program Hacks s organizacijama istomišljenika i naručiti niz radova koji će činiti temelj prvog finskog Festivala proširenog plesa 2026. godine.


 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.