Slavni Il Giardino Armonico u Lisinskom 16. prosinca

Slavni Il Giardino Armonico u Lisinskom 16. prosinca

Svjetski poznat barokni ansambl Il Giardino Armonico u ciklusu Lisinski subotom nastupa uz prvog mandolinista na svijetu nominiranog za Grammyja – Avija Avitala, pod umjetničkim vodstvom utemeljitelja Ansambla Giovannija Antoninija.

Nenadmašni talijanski majstori glazbe baroknog i pretklasičnog razdoblja već skoro 40 godina, od osnutka 1985., utjelovljuju najbolje, najuzbudljivije i najvirtuoznije karakteristike toga predivnog razdoblja u povijesti europske glazbe, nastupajući na brojnim velikim europskim festivalima te u gotovo svim većim koncertnim dvoranama svijeta, gdje redom osvajaju sjajne kritike za brojne koncertne i operne produkcije.

Ansambl Il Giardino Armonico nastupio je u ciklusu Lisinski subotom prije tri godine sa sopranisticom Annom Prohaskom, a ovoga puta ansamblu se pridružuje strastven i „eksplozivno karizmatičan“ (The New Yor Times) izraelski virtuoz na mandolini Avi Avital. Njegova nevjerojatna bravuroznost usporediva je s onom legendarnog gitarista Andrésa Segovije ili violinista Jasche Heifetza.

Zagrebačka će publika u subotu, 16. prosinca uživati u zanosnoj glazbi talijanskih baroknih majstora Vivaldija, Durantea i Barbelle, čiji glazbeni opusi donose ugođaj Mediterana, kao i u antologijskim djelima besmrtnih genija baroka Johanna Sebastiana i Carla Philippa Emanuela Bacha te Georga Friedricha Händela.

Nakon koncerta, u predvorju Velike dvorane slijedi Razgovor s umjetnicima. S Giovannijem Antoninijem i Avijem Avitalom razgovarat će čembalist i muzikolog Dario Poljak.

Njegov višestruki interes za glazbu 17. i 18. stoljeća očituje se nastupima u različitim ansamblima za ranu glazbu i muzikološkim radovima koje objavljuju ugledni znanstveni časopisi i portali. Osim kao kritičar i glazbeni pisac u različitim pisanim medijima (Vijenac, glazba.hr), aktivan je i kao autor u publicističkim izdanjima u kojima pridonosi tekstovima o hrvatskoj glazbi te je vanjski suradnik na Trećemu programu Hrvatskoga radija, gdje je autor, voditelj i kritičar više emisija.

Ulaznice za koncert, po cijenama od 30 do 40 eura, dostupne su na blagajnama Lisinskog te online na lisinski.hr. Studenti i učenici ulaznice mogu kupiti za 5 eura na blagajnama Dvorane 2 sata prije početka koncerta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.