Ireland meets Croatia concert series, sljedećeg vikenda nastup irske vokalne skupine Ardu

Ireland meets Croatia concert series, sljedećeg vikenda nastup irske vokalne skupine Ardu

Pod nazivom Ireland meets Croatia concert series, varaždinskoj publici sljedećeg vikenda predstavit će se članovi irske vokalne skupine Ardu. Ardú je šesteročlana skupina iz Irske koja primarno djeluje u Dublinu i bavi se suvremenim a cappella pjevanjem – izvode aranžmane popularnih pjesama bez instrumenata, koristeći samo svoje glasove. Ardú je međunarodno prepoznata skupina - predstavljala je Irsku na festivalima diljem Europe, uključujući Tempere Vocal u Finskoj, Fringe festival u Edinburghu, vokal.total u Austriji, te festivale u Londonu, Italiji i Sloveniji. U sklopu europske turneje koju su održali 2019. godine nastupili su i u Hrvatskoj, i to u Zadru, Zagrebu i Daruvaru. Kako Ardú redovito održava koncerte izvan Irske, skupina se pokazala irskim ambasadorom suvremenog a cappella pjevanja, tim više što su 2017. osnovali Irish International A Cappella Festival koji u Dublinu ugošćuje brojne međunarodne a cappella skupine. Uz nastupanje, natjecanje i promociju a cappella pjevanja, Ardú razvija i edukativna partnerstva i programe u Irskoj te održava vokalne radionice s raznim ansamblima. Postigli su edukacijsko partnerstvo sa Dundalk Institute of Technology, školom St Kevin's, Crumlin u Dublinu, organizacijom Music Generation u Dun Laoghaireu te nacionalnom organizacijom Sing Ireland. Njihov edukacijski program popularan je u školama diljem Irske i dostiže mlade pjevače svih dobnih skupina, sposobnosti i obrazovanja. Članovi se kroz godine mijenjaju, a u trenutnoj postavi djeluju od rane 2023. godine.

Na koncertu u Varaždinu, kao posebni gosti, pridružit će im se članovi Varaždinskog vokalnog ansambla koji izvodi pjesme a capella, pretežito u pop i jazz stilu, ali također im nisu strani ni svi ostali žanrovi. U njihovim izvedbama glas se često koristi kao sredstvo oponašanja zvučnih boja raznih instrumenata te svaki član unutar ansambla nosi ulogu solista.

Koncert će se održati u subotu 21. listopada 2023. godine na Velikoj sceni HNK s početkom u 19.30 sati, a ulaznice po cijeni od 5 eura možete kupiti na blagajni HNK.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.