U povodu njegova 100. rođendana bečki Muzej Albertina slavi majstora pop-arta, Roya Lichtensteina

U povodu njegova 100. rođendana bečki Muzej Albertina slavi majstora pop-arta, Roya Lichtensteina
 U povodu njegova 100. rođendana Muzej Albertina u Beču, od 8. ožujka do 14. srpnja, slavi majstora pop-arta, Roya Lichtensteina (1923.-1997., New York), opsežnom retrospektivom koja okuplja više od 90 slika, skulptura i grafika. Uz Andyja Warhola, Roy Lichtenstein jedan je od utemeljitelja pop-arta i onaj koji je spojio Low Art i High Art. Najvažnije kreacije iz Lichtensteinova širokog opusa stižu će u Beč iz cijelog svijeta zahvaljujući velikodušnosti međunarodnih institucija uključujući New York Museum of Modern Art i Whitney Museum, National Gallery of Art u Washingtonu, Yale University Art Galerija u New Havenu, Museum Ludwig u Kölnu, Louisiana Museum of Modern Art u Humlebæku, Moderna Museet u Stockholmu i Museo Thyssen-Bornemisza u Madridu kao i zahvaljujući privatnim kolekcionarima.
 
foto: Roy Lichtenstein | Ustajali smo polako, 1964 | MUZEJ MMK FÜR MODERNE KUNST, Frankfurt, Ehemalige Sammlung Karl Ströher, Darmstadt (DE) © Estate of Roy Lichtenstein/Bildrecht, Wien 2024.
 
Ideja za ovu izložbu proizašla je iz dijaloga između Muzeja Albertina i Zaklade Roya Lichtensteina nakon što je potonja velikodušno donirala oko 100 radova. Roy Lichtenstein poznat je po svojim stereotipnim plavušama, ratnim herojima i likovima iz stripova s ​​govornim balonima. Njegova estetika nalik na crtani film, koja koristi drsko blistave boje, jasne linije i karakteristične Ben Day točkice u imitaciji jeftinih tehnika tiskanja stripova, bila je iznimno utjecajna na američkoj umjetničkoj sceni 1960-ih 
Izložba počinje od 60-ih godina prošlog stoljeća s ranim radovima Lichtensteina, uključujući pop-art ikonu tog doba: Look Mickey. Isto tako, na izložbi će biti umjetnikove ikonične crno-bijele slike objekata preuzetih iz reklama za proizvode, kao i pejzaži u tehnici emajla i slike koje parafraziraju djela umjetnika kao što su Picasso, Dalí, Kirchner i Pollock. Posebno će se istaknuti gigantska skulptura Brushstroke, oslobođena platna kako bi osvojila izložbeni prostor. 
  
 
S Andyjem Warholom i Jacksonom Pollockom, Roy Lichtenstein ubraja se među najutjecajnije i najvažnije američke umjetnike 20. stoljeća. Izložba se realizira uz podršku i u suradnji sa Zakladom Roy Lichtenstein i Roy Lichtenstein Estate.  Razgledati se može od 8. ožujka do 14. srpnja u muzeju Albertina u Beču. 
Za posjetitelje: Javna vodstva (na njemačkom)
Saznajte više o najvažnijim točkama i pozadini izložbe u jednosatnom obilasku izložbe.
Datumi i ulaznice
Za privatne ili školske obilaske, molimo kontaktirajte Odjel za umjetničko obrazovanje radnim danom između 9:00 i 16:00 sati na +43 1 534 83 540 iliOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Radno vrijeme Muzej ALBERTINA, Beč - dnevno od 10 do 18 sati, srijeda i petak | od 10 do 21 sat. Ulaznice su dostupne na licu mjesta na blagajnama tijekom radnog vremena muzeja ili u webshopu.
Ulaznica vrijedi za sve izložbe muzeja koje su dostupne na dan vašeg posjeta. Kako biste uživali u opuštenom posjetu, iskoristite sate kada je poznato da je muzej manje posjećen: rano poslijepodne radnim danom ili nakon 17:00 sati. Vikendom i praznicima također preporučamo posjet između 13:00 i 15:00 sati ili navečer. 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.