Više od 600 aktivnosti diljem Hrvatske za Noć muzeja uz temu "Muzeji i nova publika"

Više od 600 aktivnosti diljem Hrvatske za Noć muzeja uz temu "Muzeji i nova publika"

Tema 'Muzeji i nova publika' u središtu je pozornosti ovogodišnje Noći muzeja, koja će se održati u petak, 26. siječnja i okupit će od 18 sati (a poneki i ranije) do jedan sat iza ponoći 258 ustanova koje će u 134 grada diljem Hrvatske pripremaju šestotinjak aktivnosti, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare. Detaljan raspored Noći muzeja mogu svi zainteresirani pogledati na web stranici manifestacije https://noc-muzeja.hr/.
Svake godine broj sudionika raste, pa je u ime organizatora 'Hrvatskog muzejskog društva' predsjednica Vlasta Krklec istaknula i ovo: "S obzirom na prethodne godine to je lijepa brojka koja nudi 619 aktivnosti: stotinjak je izložbi, 81 radionica, 22 igraonice, 52 glazbena programa, 44 predavanja, 58 stručnih vodstava, 48 promocija knjiga, monografija, kataloga. Preživjeli smo ovih nekoliko godina pandemije, potresa, poplava, koje ne želimo da se ponove, no uvijek smo imali sponu s publikom. I u tim najtežim trenucima nismo ju zaboravili kao ni ona nas", istaknula je. Mogu se ozbiljno shvatiti riječi Vlaste Krklec da je „publika prepoznala trud muzealaca i uzvratila im, a tu je sada i mlada publika koja je srasla s modernom tehnologijom. Drago nam je da je sve više mladih koji u Noći muzeja izabiru muzeje i galerije kao mjesta zabave, druženja, izlaska. To je cilj ove manifestacije", dodala je.

Muzeji i galerije kao mjesta zabave, druženja, izlaska ... 

Predsjednica HMD Vlasta Krklec je najavila bogat program za sve dobne skupine, pa će se tako samo u Zagrebu, gdje ZET osigurava besplatan prijevoz, održati Noć muzeja na 37 lokacija, a muzeji koji su zatvoreni sudjelovat će kroz virtualne sadržaje. Dodala je kako se svake godine, osim muzeja i galerija, priključuju druge baštinske institucije, knjižnice, arhivi, pučka otvorena učilišta, gradske ljekarne, klinike, sveučilišta, dječji vrtići, škole, etno kuće, turističke zajednice, parkovi prirode.
Ako pustimo da „brojke govore“ onda to zvuči ovako: "Prošle godine smo proslavili punoljetnost s ukupno četiri milijuna posjetitelja u 18 godina, odnosno njih 250 tisuća u svega nekoliko sati", napomenula je Vlasta Krklec.
Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja grada Zagreba, gdje će se Noć muzeja otvoriti, najavila je da će posjetitelji moći pogledati izložbu o životu i radu Cate Dujšin Ribar, "Catino 20. stoljeće" te izložbu "Lanterna plinska, tak’ imam te rad’. Premijerno ćemo predstaviti escape game „Blago Crne kraljice“,  koji će posjetitelje provesti kroz postav kroz traženje skrivenog blaga, a to ćemo uvesti u redovitu ponudu", rekla je.
Zvjezdana Antoš, ravnateljica Etnografskog muzeja najavila je, među ostalim, vodstva po aktualnim izložbama, pripovjedaonicu i plesnu izvedbu Škole suvremenog plesa Ane Maletić koji će kao žive skulpture biti u interakciji muzejskog prostora i publike. Hrvatski školski muzej, koji je zatvoren zbog obnove, imat će programe na dvije lokacije, u svojoj galeriji "Školica za 5" te u MSU, uz izložbu o pionirima ponudit će radionicu vezivanja marame, a uz izložbu "Pariška soba" radionicu krasopisa. U obnovi je i Muzej Mimara, pa će svojoj publici pripremiti digitalna događanja, među kojima su šetnja samim muzejom te niz virtualnih izložbi od kojih se ističe ona crteža kipara Ivana Fijolića.

Bit će tu, dakle za svakoga ponešto – uz dobru organizaciju i ovakav poziv mnogi će se zaputiti na put upoznavanja bogatstava u brojnim muzejima i galerijama diljem Hrvatske, ali i na druga mjesta koja nude kulturne izloške i projekte.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.