Međimurska županija obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međimurska županija obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Jučer, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, dr. med., župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te izaslanstvo Židovske općine u Čakovcu i Marijan Ramušćak odali su počast žrtvama, položili su bijele ruže kod spomen-obilježja na mjestu srušene sinagoge u centru Čakovca, odavši počast i Židovima iz Međimurja, ubijenima u nacističkim koncentracijskim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 2005. godine rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, odabravši 27. siječnja zato što je na taj datum, 1945. godine, strašna istina o koncentracijskim logorima izašla na vidjelo. Tog su datuma saveznički vojnici ušli u Auschwitz i svjedočanstva o jezivom, nepojmljivom zlu i milijunima ubijenih preplavila su svijet.

Skupu se obratio predsjednik Židovske općine Čakovec, Andrej Pal,dr. med., istaknuvši da čuvanjem sjećanja na žrtve, razumijevanjem važnosti nenasilja i uvažavanja, čuvamo i zajednicu u kojoj živimo.

„Auschwitz je opomena svima nama da jačamo društvo koje će se suprotstaviti svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije“, rekao je doktor Pal.

Gradonačelnica Čakovca je naglasila da ne smijemo zdravo za gotovo uzeti činjenicu da živimo u slobodnoj zemlji, već njegovati i bezuvjetno zagovarati sve one vrijednosti koje nas dijele od isključivih i nasilnih sredina.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je važnost traga i temelja koje su međimurski Židovi ostavili u gospodarstvu i kulturi naše sredine.  Svijet je u 20. stoljeću ostao nijem nakon spoznaje o holokaustu jer je dimenzija počinjenog zla bila neusporediva s bilo čime i nemjerljiva.  No, mi danas moramo glasno i nedvosmisleno zastupati vrijednosti  koje našu zajednicu čine humanom i sigurnom. Prema žrtvi i patnji židovskog naroda odnosimo se s dubokim poštovanjem. Milijuni nedužnih ljudi nestalih u holokaustu cijelom ljudskom rodu ostavili su obvezu prenošenja poruka mira, tolerancije i suživota“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.