Zaštita na radu: U građevinarstvu je broj nezgoda daleko veći

Zaštita na radu: U građevinarstvu je broj nezgoda daleko veći

U 2022. godini zabilježeno je 20 smrtno stradalih i 171 ozlijeđenih radnika. Rad na gradilištu godinama je među najrizičnijim poslovima zbog ozljeda, posebice s vrlo teškim i smrtnim posljedicama. Po broju ozljeda i smrtnih slučajeva na radu građevinarstvo je ispred ostalih djelatnosti. Koje su obveze poslodavca, a što radnika i kako se provodi zaštita na radu na gradilištima bila je tema današnje konferencije Sigurno gradilište, održane u HGK, koju organizira HGK u suradnji s Ministarstvom prostora. Planiranje, izgradnja i državna imovina.

"U 2022. godini gradilišta su zabilježila 20 smrtno stradalih i 171 teško ozlijeđenih radnika. Graditeljstvo je, prema svim pokazateljima, snažna i otporna gospodarska grana. Za nastavak dobrog imidža i pozicije našeg graditeljstva ključno je uložiti dodatne napore u edukaciju i sigurnosti radnika kako bi se ove brojke poboljšale. Nitko ne spori da je provedba zaštite na radu u građevinskom sektoru složena. Zahtijeva i poslodavca i zaposlenika da odrade svoj dio posla. Naravno, to znači dodatne troškove. Ali pravi trošak je puno veći ako to ne radimo kako treba. Od troškova ozljeda na radu i troškova kazni inspekcije, a na kraju i troška kada je uopće teško pronaći i zadržati radnike," rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet, Mirjana Čagalj.

"Danas nešto više od 6 posto hrvatskog BDP-a čini građevinski sektor, pa možemo zaključiti da je investicijska klima u graditeljstvu vrlo pozitivna. Imamo veliki broj gradilišta, bilo kroz obnovu objekata oštećenih potresa, što privatnih, što javnih objekata, što kroz druge investicije."Samo za obnovu trenutno je otvoreno više od 1600 gradilišta, a osim kvalitetne gradnje potrebno je osigurati visok standard zaštite na radu. To postižemo sinergijom svih sudionika koji su zakonom propisani, a s ciljem zaštite radnika i imovine", rekao je Tonči Glavinić , v. d. ravnatelja Uprave za provedbu protupotresne obnove Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Član Vijeća Udruženja graditeljstva HGK Darko Jambreković istaknuo je kako je za poslodavce zaštita na radu neodvojivi dio graditeljstva i iznimno važan element cjelokupne djelatnosti.

"Svaka nezgoda je izuzetno skupa, u svim aspektima, od financijskog i ljudskog do organizacijskog i reputacijskog. Zaštitu na radu nastojimo gledati temeljno, što više ulagati u osobnu zaštitnu opremu koja mora biti kvalitetna, stoga Iznimno je važno ulagati u edukaciju svih na gradilištu, kao i kontrolu.Na gradilištu kontrolu treba provoditi stalno i kroz samu organizaciju rada, pri čemu je iznimno važno provoditi sve odredbe, budite oprezni. i kontrole“, istaknuo je Jambreković te napomenuo kako zbog promjena koje sa sobom nosi novo moderno vrijeme potrebno je modernizirati neke od normativa, poput Pravilnika o radnim mjestima s posebnim uvjetima rada, koji nije mijenjan posljednjih godina. 40 godina.

Inače, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je program usmjeren na integraciju stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu - Welcome to Croatia. Riječ je o interdisciplinarnom obrazovnom programu za integraciju u društvo i rad u određenim sektorima gospodarstva. Među ostalim, jedna točka programa je zaštita na radu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.