Zajednički let francuskih aviona Rafalea s nosača „Charles de Gaulle“ i hrvatskih aviona Rafale

Zajednički let francuskih aviona Rafalea s nosača „Charles de Gaulle“ i hrvatskih aviona Rafale

Let će se provesti u vremenu od 14:30 sati po lokalnom vremenu u publiciranoj zoni iznad Like do 20 km visine, a uvježbavat će borbu izvan vizualnog dometa „dva na dva“.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dva višenamjenska borbena aviona Rafale provest će danas 10. svibnja 2024. godine zajedničke letačke aktivnosti s avionima Rafale Francuske ratne mornarice koji će poletjeti s francuskog nosača „Charles de Gaulle“.

Let će se provesti u vremenu od 14:30 sati po lokalnom vremenu u publiciranoj zoni iznad ličkog područja do 20 km visine, a piloti će uvježbavati borbu izvan vizualnog dometa „dva na dva“.

Nakon zone u Lici, u formaciji sa četiri aviona, na visini 300 – 350 metara iznad tla, u vremenu oko 15:00 – 15:15 sati, preletjet će gradove Vir, Zadar, Šibenik i Split, nakon čega se razdvajaju i idu na slijetanje. Slijetanje je planirano oko 15:45 sati.

Cilj zajedničkog leta je povećanje stupnja spremnosti hrvatskih pilota za integraciju s francuskim mornaričkim pilotima što doprinosi i jačanju NATO saveza.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Tijekom provedbe planiranog leta postoji mogućnost probijanja zvučnog zida, zbog čega se može očekivati i kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.