Počela je Zeljarijada - u Vidovec po sarmu od mesa, zelja i heljde možete u subotu već od podneva

Počela je Zeljarijada - u Vidovec po sarmu od mesa, zelja i heljde možete u subotu već od podneva

Dvadesetipeta Zeljarijada - po sarmu od mesa, zelja i heljde možete u subotu već od podneva. Tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija posvećena Varaždinskom zelju održava se od 22. do 24. rujna u Vidovcu, a organizira je KUD Vidovec, pod pokroviteljstvom Općine Vidovec i Varaždinske županije, dok je glavni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

 O značaju Zeljarijade te o samome programu govorili su u najavi zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja i suvlansica OPG-a Cafuk Marija Cafuk te Ines Pavleković, predsjednica KUD-a Vidovec, a konferenciji je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek. Zamjenica župana Zagorec je istaknula kako se  danas najavljuje kulturna, gospodarska i gastronomska manifestacija koja se već punih 25 godina održava u kontinuitetu.

-Svaka dobra priče počinje i završava s čovjekom. Zahvaljujući trudu, marljivosti i entuzijazmu, prvo pojedinca pa onda cjelokupnog sustava, Zeljarijada postoji, ona je bila i održavat će se. Međutim ono što čini zvijezdu u gastronomiji zeljarijade je varaždinsko zelje, to je jedan lokalni proizvod koji je prerastao na nacionalnu razinu, ima zaštitu oznake izvornosti na razini Europske Unije.

Varaždinska županija kroz svoj resorni odjel u suradnji sa stručnjacima, općinom Vidovec i udrugom Zeljari, uspjela je prije 6 godina dobiti oznaku izvornosti na razini Europske Unije za varaždinsko zelje.Važno je istaknuti kako Varaždinsko zelje živi u narodu. Naime,  mnoge županije se prepoznaju po nizu svog identiteta i to nisu samo puste priče, a upravo je jedan od identiteta  naše županije varaždinsko zelje.

Ono će imati svoju tradiciju, zahvaljujući samozatajnim, vrijednim i marljivim poljoprivrednim proizvođačima, koji njeguju tradiciju i prenose na buduće naraštaje. Ovim putem pozivam sve građane da posjete Vidovec i podrže zeljarijadu, i zaista kušaju najfinijju sarmu na svijetu – poručila je zamjenica župana. Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić je u svom obraćanju rekao kako je imao čast sudjelovati u organizaciji Zeljarijade od samih njenih početaka. -Manifestacija je na početku bila lokalnog karaktera i odnosila se samo na našu općinu, a s godinama je prerasla u županijsku, regionalnu, državnu, a unatrag nekoliko godina došli smo do toga da to bude manifestacija međunarodnog karaktera što me posebno veseli.

To je jedina gastro manifestacija, takvog karaktera gdje se promoviraju autohtoni i zaštićeni naši proizvodi, naše varaždinsko zelje, promovira se kultura i gastronomija našeg kraja. To je za nas izuzetno važna i turistička manifestacija, a posljednjih nekoliko godina dosta ulažemo u razvoj turizma kroz izgradnju etno kuće, vinskog podruma i upravo su tu naše udruge izuzetno dobro uključene. Zahvaljujem svim udrugama koje su se uključile u ovu Zeljarijadu  pozivam sve ljude da nam se pridruže sva tri dana, a s obzirom na to da ove godine nastupaju kulturno – umjetnička društva iz Makedonije i Italije to će biti jedan lijepi spektakl- rekao je Hranić. A da je ove godine pripremljen zaista bogati i raznovrstan program potvrdila je Ines Pavleković, predsjednica KUD-a Vidovec.

-Ove godine već u petak 23. rujna započinjemo Zeljarske igre u kojima sudjeluju djeca osnovnoškolske dobi, iz osnovnih škola Vidovec i Tužno, zatim imamo predstavljanje varaždinskog zelja uz gaženje i uprizorenje tog događaja.

U sklopu programa zabave nastupa grupa Tragovi i Aktiv bend,  Mejaši i Amazona bend. U subotu započinjemo sa gospodarskim sajmom i sajmom zaštićenih proizvoda, imamo mnogo izladača, kuha se "mega" sarma, ove godine krećemo sa podjelom sarme u 12 sati, jer se sarma ove godine priprema u Vidovcu. U nedjelju imamo međunarodnu smotru folklora i mimohod Kudova, ove godine više od 500 sudionika sudjeluje u mimohodu, pokrivamo teritorij cijele Republike Hrvatske običajima i kulturom, iz Dubrovnika, iz Like i Gorskog Kotara, iz Makedonije, iz Češke, iz Slovenije i Mađarske, tako da zeljorijada i ove godine ima međunarodni karakter, ti će biti konjari, konjske zaprege, 15 njih iz Slavonije i iz cijelih krajeva Hrvatske – najavila je Ines Pavleković.

Čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja i suvlasnica OPG-a Cafuk Marija Cafuk je također pozvala sve ljude dobre volje da posjete Vidovec i uživaju u sarmi.

 - Zeljarijada jednako Varaždinsko zelje. Na manifestaciji Zeljarijada ovaj put imat ćete priliku probati sarmu koja se priprema u Vidovcu i koja je nešto drugačija nego sarme prijašnjih godina. Neće više biti na metre, nego pojedinačno, a umjesto riže bit će hajdinska kaša. To su sve proizvodi koji su zaštićeni u Varaždinskoj županiji, a Županija nam doista u svemu pomaže. Ove će godine sarma biti stvarno nešto posebno.

Manifestacija je ujedno posvećena svim poljoprivrednicima, za koje je ovo doista teška proizvođačka godina. Bilo suše, bilo je svega, no svi poljoprivrednici, kad je riječ o Udruzi Zeljari, Varaždinsko povrće, uključili su se sa svojim donacijama i svatko je pomogao koliko je mogao- zaključila je Cafuk.

Nakon predstavljanja programa priređena je degustacija sarme koju je spremio kuhar Eugen Đurđek.

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.