Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama; Zagorec: Edukacijom – prevenirati, djelovanjem – zaštititi!

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama; Zagorec: Edukacijom – prevenirati, djelovanjem – zaštititi!

Edukacijom – prevenirati, djelovanjem – zaštititi, jer jedino tako možemo stvoriti društvo u kojem vlada ozračje poštivanja ljudskog dostojanstva – poručila je, između ostalog, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

  • Svi zajedno moramo se osvijestiti da je društvo onoliko učinkovito koliko ima snage i instrumenata da zaštiti najranjivije. Stoga danas s ovog mjesta šaljemo ključne poruke, da mi kao županija želimo nultu stopu tolerancije prema nasilju, jer nema opravdanja za nasilje bilo koje vrste i prema bilo kome. O tome treba stalno govoriti, educirati i osvješćivati javnost, a to činimo i putem ovakvih akcija. Također, trebamo osnažiti žene da se osvijeste i prijave bilo kakav oblik nasilja, a mi kao društvo moramo stvoriti sigurno okruženje gdje će žrtve nasilja znati da će počinitelj biti kažnjen. Tome u prilog govori i Vladin novi zakonski paket mjera, koji predstavlja snažniju zaštitu žrtava nasilja – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Predsjednik Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama Siniša Česi osvrnuo se na poražavajuću statistiku.

  • Vezano uz kaznena djela na štetu braka i obitelji, zabilježen je porast kaznenih djela. Ako gledamo prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, tada možemo reći da imamo porast od 63 posto kada je riječ o kaznenim djelima prijetnje. Ono što je problematično je da imamo sve teže oblike nasilja. Kontinuirano od korone svake godine nam raste po 40 ili 50 posto baš ovih obilježja težih kaznenih djela – rekao je Česi navodeći kako bi uzrok tome mogla biti mentalna kriza ljudi.
  • Mislim da se to sve odražava i na ovu situaciju - ljudi više konzumiraju alkohol, opojna sredstva. Bojim se da to sve skupa jedno s drugim pojačava i nasilje u obitelji. Stoga, moramo još bolje raditi i senzibilizirati javnost o toj problematici – naglasio je Česi.  

 Akciji pred Županijskom palačom pridružio se i varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, a povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ održan je seminar i okrugli stol pod nazivom „Zaustavimo ruku nasilja“.

Organizatori događanja bili su Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije, za sprječavanje borbe protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Varaždinske županije, Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima - Ured Varaždin.

Podsjećamo, 22. rujna se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, prema odluci Sabora RH iz 2004. godine, obilježava u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.