U čakovečkim školama provode se radionice i savjetovanja o vršnjačkom nasilju

U čakovečkim školama provode se radionice i savjetovanja o vršnjačkom nasilju

Aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja, najava obilježavanja Nacionalnog dana sprječavanja nasilja nad ženama te preveniranje nesreća u prometu, bile su neke od tema o kojima se razgovaralo na 5. sjednici Vijeća za prevenciju Grada Čakovca.

Na temelju zaključaka s prošle sjednice, u čakovečkim osnovnim školama, ove školske godine prema potrebi održat će se radionice i savjetovanja vezane uz sprječavanje bilo kakvih oblika vršnjačkog nasilja, od klasičnog bullyinga do napada preko društvenih mreža. Neke škole već ranije su kontaktirale Obiteljski centar te je suradnja, kako su naglasili, vrlo dobra. Prošla sjednica održana je neposredno nakon događaja u kojem je učenik jedne beogradske osnovne škole ubio više učenika i zaposlenika škole. Taj događaj sve je potaknuo da se ozbiljnije pozabave nasiljem među djecom i mladima te pokušaju prepoznati probleme i izazove koje osnovnoškolci danas imaju u svom odrastanju.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Franciska Ćetković prezentirala je pritom program obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji će se u Čakovcu održati u subotu, 23. rujna. Kako je rekla, i dalje smo zemlja u kojoj se žene ubijaju te u kojoj je nasilje u braku ili vezi česta pojava. U zadnjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno oko 400 žena, a počinitelji su najčešće bliski partneri. U 2022. u našoj je zemlji ubijeno 13 žena, a ta ubojstva mogu se svrstati pod femicid. Stoga je vrlo važno poslati poruku “Ne nasilju” općenito te poruku institucijama da rade na preveniranju, ali i strožem kažnjavanju počinitelja.

Razgovaralo se i o planu rada Vijeća za prevenciju u idućoj godini. Dogovoreno je da se nastavi s programima koji su se pokazali uspješnim, poput „Coolijade“, te akcijama usmjerenima na edukaciju sudionika u prometu. Kako je konzumacija alkohola kod maloljetnika i dalje problem, provodit će se programi upoznavanja djece i mladih sa štetnostima konzumiranja alkoholnih pića te opijata. I dalje će se raditi na preveniraju svih oblika rizičnog ponašanja te nasilja nad svim skupinama društva.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.