Susret povijesnih postrojbi u spomen banu Jelačiću i velikoj pobjedi Hrvatske vojske nad Mađarima

Susret povijesnih postrojbi u spomen banu Jelačiću i velikoj pobjedi Hrvatske vojske nad Mađarima

 Varaždinu se u subotu održao Susret povijesnih postrojbi koji se tradicionalno organizira u spomen banu Jelačiću i velikoj pobjedi Hrvatske vojske nad Mađarima, pripojenja Međimurja matici Hrvatskoj i posljednjem vojnom angažmanu Varaždinske građanske garde 11. rujna 1848. godine. Ove godine obilježava se 175. obljetnica te bitke, a na poziv Varaždinske građanske garde na susret u Varaždinu odazvale su se 23 postrojbe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke.

Nakon mimohoda ulicama grada, povijesne postrojbe je na Trgu kralja Tomislava dočekao gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Zapovjednik Varaždinske građanske garde Dalibor Herceg predao je prijavak gradonačelniku, a u svečanosti postrojavanja uživali su brojni znatiželjni građani. Svečanost se nastavila na službenom prijemu predstavnika povijesnih postrojbi kod gradonačelnika Bosilja, nadzapovjednika Varaždinske građanske garde, u palači Patačić.

 Gradonačelnik je pozdravio sve sudionike i zaželio im ugodan boravak u Varaždinu u kojem će uvijek biti dobrodošli te naglasio kako mu je drago da se iz godine u godinu održava ova tradicija koju naši sugrađani uvijek rado poprate.

 „Varaždinska građanska garda tijekom cijele godine svojim aktivnostima promovira naš grad i obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu. Također, sa svim povijesnim postrojbama iz Hrvatske održavaju kontakte, međusobno se posjećuju, posjećuju i naše gradove prijatelje te kao naša nematerijalna kulturna baština promiču Varaždin diljem Europe.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.