Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je 58. Tjedan kajkavske kulture

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je 58. Tjedan kajkavske kulture

Očuvanje kulturne baštine kajkavštine, jednog od triju narječja hrvatskoga jezika u središtu je 58. Tjedna  kajkavske kulture, tradicionalne interdisciplinarne manifestacije koju je u Krapini 3. rujna otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Tom je prigodom ministrica podsjetila kako Ministarstvo kulture i medija redovito podržava i potiče programe Tjedna kajkavske kulture, Istaknula je što iz godine u godinu na festivalu pojavljuje sve više djece i mladih, kao i sve više različitih programa koji obuhvaćaju sva područja kulture, a ne samo popevku po kojoj su Tjedan kajkavske kulture i Festival najpoznatiji.

Naravno da je ovo bila prigoda za  pitanja novinara, pa je ministrica  najavila kako će se po završetku javnog savjetovanja, u proceduru uputiti prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku u kojemu upravo regionalne posebnosti  imaju posebno važno mjesto. Ne samo "kaj", nego i "ča" koji uz štokavski dijalekt čine raznolikost i ljepotu naše tradicije i našeg hrvatskog jezika, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek. Dio otvorenja, koje je proteklo uz gradonačelnika Krapine Zorana Gregurevića, saborskog zastupnika Žarka Tušeka i mnoge uzvanike.

Nakon svečanosti početka Tjedna kajkavske kulture, u Galeriji grada Krapine ministrica je otvorila i izložbu Darovnice Zbirke Biškupić koju prati gostujuća izložba Tomislava Buntaka Miracle Grecque, izložba koja je već uspješno predstavljena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Spajanje značenja jednog od triju narječja hrvatskoga jezika, a ovdje je naravno u prvom planu „kaj“, s popularnim popevkama i izložbama, spajanjem likovnih umjetnika, Zbirke grafičkih bibliofilskih izdanja  i pjesnika Tjedan kajkavske kulture u Krapini svoju interdisciplinarnost predstavlja na najbolji mogući način.

MINKUKT/hina

.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.