Od 26. lipnja službeno otvorena, na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

Od 26. lipnja službeno otvorena, na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

Hrvatska matica iseljenika već više od 70 godina i kroz 60-ak programa godišnje okuplja iseljeništvo iz cijelog svijeta. Cilj nam je u svom djelovanju ojačati hrvatski identitet, a upravo je izvrstan put za to kroz jezik i kulturne programe – kazao je Mijo Marić naglašavajući kako su polaznici dolazeći iz cijelog svijeta donijeli i dio tamošnjeg identiteta koji će obogatiti i Hrvatske u domovini s kojim će se sretati i razmjenjivati svoja iskustva i znanje.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obavezne nastave i mogućih 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta), uključujući i terensku nastavu. Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati te sati posvećenih pojedinim jezičnim djelatnostima. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na devet razina: početna (P1a, P1b, P2, P3), srednja (S1, S2, S3) i napredna (N1, N2, N3). Osim prvoga dana kada je otvaranje na Rektoratu Sveučilišta, nastava će se održavati na adresi Gundulićeva ul. 12.

S ponosom ističem da i ove godine imamo veliki broj polaznika koji su se priključili školi iz zemalja širom svijeta. Upravo ova multikulturalna prisutnost mladih iz različitih zemalja, međusobno povezivanje kroz učenje hrvatskog jezika i upoznavanje hrvatske kulture čini ovo iskustvo posebnim i vrijednim. Ova škola ima širu ulogu u očuvanju i promicanju hrvatskog identiteta u dijaspori osiguravajući da naša baština i jezik ne budu zaboravljeni – istaknuo je prorektor Jurica Pavičić dodajući kako je zagrebačko Sveučilište među najstarijima u Europi te je oduvijek stremilo visokim standardima akademske izvrsnosti.

Program iz hrvatske kulture sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni. Dugogodišnja programska voditeljica je Lada Kanajet Šimić, Rukovoditeljica Odjela za obrazovanje i znanost.

Polaznici koji polože ispite iz Hrvatskoga jezika dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova. Polaganjem ispita iz Hrvatske kulture steći će još 1 ECTS.

Tekst: Jelena Badovinac; Fotografije: Jelena Badovinac i Valentina Badanjak Pintarić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.