U programu 57. Đakovackih vezova predstavljen globalni projekt hrvatskih iseljenika “Hrvati ujedinjeni kravatom”

U programu 57. Đakovackih vezova predstavljen globalni projekt hrvatskih iseljenika “Hrvati ujedinjeni kravatom”

Muzej Đakovštine je u sklopu programa 57. Đakovačkih vezova, upriličio je predstavljanje knjige "Hrvati ujedinjeni kravatom" autorice Branke Bezić Filipović, a izložbu je ispred Grada otvorila Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije.

U ime Muzeja Đakovštine prisutnima se obratila ravnateljica Marina Božić te je kratkim uvodom u povijest Kravate i njezinu povezanost s imenom i narodom Hrvata uvela okupljene posjetitelje u tematiku knjige i izložbe koji su nastali kao rezultat globalnog projekta Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva. Projekt je pokrenuo American Croatian Congress (ACC) , Cro Diaspora i Association Croatian American of Professionals (ACAP).

Okupljenima se zatim obratila inicijatorica i koordinatorica ovog projekta Nada Pritisanac Matulich ujedno osnivačica i predsjednica ACC, civilna hrvatska predstavnica u UN u NY te članica Izvrsnog odbora ACAP-a. Istakla je kako se ideja rodila upravo u NY u UN i kako je odabrala upravo kravatu kao kulturnu baštinu da preko nje promovira istaknute Hrvate iseljeništva,za brendiranje Hrvatske u svijetu. Projekt ima nekoliko ciljeva, u domovini upoznati sunarodnjake s iznimnom važnosti što boljeg povezivanja s hrvatskim iseljeništvom, a na svjetskoj razini u UN, te najprestižnijim svjetskim sveučilištima I EU Parlamentu širu javnost upoznati s bogatom kulturnom baštinom naše prelijepe domovine kao i istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva koji u svojim sredinama u kojima žive daju ogroman doprinos na svim razinama življenja te povezati svjetska sveučilišta s domaćima radi razmjene studenata i profesora i brendiranje Hrvatske.

U ime Cro Diaspora okupljenima se obratio Matija Pavković, osnivač i predsjednik udruge izrazivši nadu da će izložba pokazati potencijal hrvatskog iseljeništva te ulogu u budućnosti same Republike Hrvatske.
Inspired Academije Cravatice prisutne je pozdravio i Mihovil Matković istaknuvši ako je bio kratki put od nastanka do širenja kravate te o kravati kao prepoznatljivom hrvatskom brendu u svijetu. Naglasio je koliko je važan ovaj globalni projekt hrvatskog iseljeništva koji je u samom startu povezao i ujedinio iseljenike svih kontinenata.

Zahvalivši se organizacijama hrvatskih iseljenika što su upriličile putujuću izložbu globalnog karaktera i u Gradu Đakovu, a vrlo emotivno prisutnima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz Šola te je otvorila izložbu u trajanju od 23. do 25. lipnja.

 

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.