Susret klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 11. lipnja u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Susret klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 11. lipnja u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Veliki glazbeni događaj Susret klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održat će se u nedjelju, 11. lipnja u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Temeljem dobrog iskustva kojeg su postigli dosadašnji Susreti klapa Hrvata izvan RH, u domovini i širom svijeta gdje žive Hrvati, odlučili smo ponovno okupiti hrvatske klape iz cijeloga svijeta, pružiti im mogućnost da se predstave i tijekom boravka u Hrvatskoj upoznaju njezine ljepote.

Čak petnaest, pa i više, godina prošlo je od posljednjih, iznimno uspješnih susreta klapa iz hrvatske dijaspore. Točnije, 2006. i 2008. godine u Hrvatskoj je organiziran niz koncerata klapa iz hrvatskog iseljeništva koje su se predstavile domaćoj publici te ostavile dubok dojam na sve koji su pratili manifestaciju.

Oba kulturno-umjetnička događanja organizirala je Hrvatska matica iseljenika, koja ove godine ponovno dovodi ovaj glazbeno-scenski spektakl u Hrvatsku. Susret klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Prvi je ovo nastup klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske u HNK, a poseban program za ovu prigodu postavio je umjetnički direktor Joško Ćaleta.

Klapsko pjevanje, već više od stoljeća i pol, čuva i njeguje hrvatski identitet i jezik, ali i potiče snažniju vezu svih naših iseljenika s domovinom, na čemu, naposljetku, Hrvatska matica iseljenika kontinuirano i radi kroz svoj svakodnevni rad. Stoga zaista nema boljeg i svečanijeg mjesta za okupiti najbolje klape izvan Hrvatske od našeg nacionalnog hrama kulture.

U bogatom programu nastupit će osam klapa, a ljubitelje ovog višestoljetnog glazbenog izričaja u zagrebačkom HNK očekuje uistinu pravi spektakl.

Sjajan repertoar predstavit će ženska klapa iz Stuttgarta Kćeri Hrvatske koja već godinama gostuje na brojnim međunarodnim susretima, a tu je i klapa Valovi iz Buenos Airesa čije su članice kćeri i unuke Hrvata pristiglih u Argentinu. Njihov rad je 2018. Poveljom Republike Hrvatske nagradila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović. Sjajna ženska vokalna skupina, klapa Biseri iz Mađarske na čijem su repertoaru, osim klapskih i one iz opusa gradišćansko hrvatskih pjesama, jedna je od najboljih ženskih hrvatskih klapa van domovine baš kao i klapa Croatia Hrvatske Katoličke Župe iz Münchena, prepoznatljiva po izvedbi klapskih skladbi sakralnog karaktera. Tu je i popularna klapa iz susjedne BiH, klapa Zvizdan iz Posušja, a o izvođaču zanimljivog imena klapa Dalmari, koji je nastao na temelju igre riječi Dalmacija u Mariboru, najbolje govori činjenica da ih je upravo Oliver Dragojević 2016. angažirao za svoj veliki nastup u ljubljanskim Križankama. Publici dobro znane i nagrađivane klapa Dišpet i klapa Stine na Susretu klapa Hrvata izvan RH predstavljat će klape iz Hrvatske. (Fotografija preuzeta s HNK, Zagreb)

Koncert je besplatan za sve uzvanike, a karte se mogu rezervirati u Hrvatskoj matici iseljenika na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.