Predsjednik Milanović umirovljenim časnicima Hrvatske vojske uručio časničke bodeže i zahvalnice

Predsjednik Milanović umirovljenim časnicima Hrvatske vojske uručio časničke bodeže i zahvalnice

 

„Ovo je dug časti i priznanje jednoj grupi uspješnih, poštenih i realiziranih ljudi i otaca, časnika, vojnih predstavnika i zapovjednika na kraju njihovog profesionalnog puta“, poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović umirovljenim brigadirima i kapetanu bojnog broda, njih 19, na svečanom prijemu povodom njihovog umirovljenja.

 „Još uvijek u vama ima snage i žara, ambicije, interesa i želja. Nemojte ih susprezati, živite i dalje uspješno, naravno ne na način na koji ste živjeli do sada. Ovo što ste radili je poziv, ne običan posao i ne zove se slučajno časnički“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju te dodao kako ih se zove časnicima jer „uz vojnika ide čast, dužnost bez obzira što mora slijediti hijerarhiju i slušati zakonite zapovjedi, ide i osobna sloboda koju se nikada ne smije izgubiti“. „Časnik je čovjek koji misli i koji vodi svoje ljude“, pojasnio je Predsjednik.

 „Čast i dužnost da se služi domovini - to se radi na jedan poseban način. Posvetite se onome što volite i želite. Dok smo radili zajedno interes Hrvatske i viđenje tog interesa bila je, ne nit vodilja, nego naš temelj. U tome svi skupa nismo bili neuspješni, bila je to jedna uspješna priča i put“, zaključio je predsjednik Milanović.

 Na svečanosti u Uredu predsjednika bio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić koji je umirovljenim visokim časnicima Hrvatske vojske poručio da su u svojem radnom vijeku rekli sve što su trebali reći i pokazali ono što su trebali pokazati jer su pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske. „To je ono što je specifikum za naše Oružane snage, za našu vojsku i na kraju krajeva, za našu hrvatsku državu. Pobjednici ste u Domovinskom ratu, pripadali ste pobjedničkoj Hrvatskoj vojci i danas zasluženo odlazite u mirovinu“, rekao je ministar obrane te im zahvalio na svemu onome što su činili i radili kada je bilo najpotrebnije, kada su se stavili na raspolaganje hrvatskoj državi i hrvatskom narodu.

 Dodao je da će oni, i danas kad odlaze u mirovinu i sutra kada će uživati u zasluženoj mirovini, i dalje biti pripadnici Oružanih snaga i pobjedničke Hrvatske vojske. „To nikad nemojmo zaboraviti. Time se trebate ponositi i časno to taj naziv nositi i prenositi ga generacijama koje dolaze za vas“, rekao je ministar Anušić pozvavši umirovljene časnike da i dalje prenose domoljublje na generacije koje dolaze poslije njih.

 Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj  u obraćanju je zahvalio umirovljenim visokim časnicima Hrvatske vojske na službi domovini, a svima onima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, na sudjelovanju i obrani domovine. „Pred vama je nova stranica u vašim životima, novo poglavlje, druga vrsta izazova, nadam se manje stresnih i manje zahtjevnih. Nadam se da ćete u svom novom životnom poglavlju malo više uživati nego što ste to imali prilike odrađujući tešku zadaću služeći domovini. Bez obzira što više niste u aktivnoj službi, sve vas zajedno pozivam da budemo i dalje domovini vjerni“, poručio je admiral Robert Hranj.

 Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske uručio je časničke bodeže i zahvalnice umirovljenim visokim časnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske za časnu i uzornu službu, predano obnašanje dužnosti, uspješnu suradnju, zajednički rad i osobni doprinos u stvaranju i razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske. Časničke bodeže primili su umirovljeni brigadiri Željko Akrap, Zoran Bakula, Edita Balun, Stanislav Blažeković, Marijan Cikuš, Boris Dukarić, Goran Gombar, Željko Javor, Darko Jurić, Darko Marković, Ivo Martinić, Vjeran Matišin, Marjo Milinović, Predrag Palac, Đuro Pažin, Darko Podrug, Alen Vukman, Željko Žeželj i umirovljeni kapetan bojnog broda Milenko Crljen.

 U ime umirovljenih viših časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske obratio se brigadir Željko Akrap.

 Osim potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja, a svečanosti povodom umirovljenja brigadira i kapetana bojnog broda bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Slaven Zdilar, načelnik Operativne uprave Glavnog stožera OSRH general-bojnik Denis Tretinjak, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš, zamjenik načelnika Personalne uprave GS OSRH brigadir Damir Šlat i generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

 Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost brigadni general Ivica Kranjčević, pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina, stožerni časnik za operativnu potporu Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost pukovnik Siniša Marić i stožerni dočasnik za informatičku potporu Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost časnički namjesnik Hrvoje Krajačić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.