U Kini je sve spremno za proslavu lunarne Nove godine. Kinezi u Godinu zeca ulaze bez strogih covid restrikcija koje su obilježile posljednje dvije godine. Peking je prošlog prosinca ukinuo svoju politiku nulte tolerancije na Covid-19 i ublažio ograničenja kretanja, pa će mnogi Kinezi prvi put u dvije godine posjetiti rodbinu u udaljenijim mjestima. Zbog masovnih putovanja strahuje se od porasta zaraza. Predsjednik Xi Jinping izrazio je zabrinutost zbog širenja infekcije u ruralnim područjima, a kineske vlasti pozvale su ljude da ne posjećuju starije rođake.

Prvi put nakon dvije godine Kinezi u Novoj godini uživaju bez većih ograničenja.  Foto: EPAPrvi put nakon dvije godine Kinezi u Novoj godini uživaju bez većih ograničenja. Foto: EPA

Wu: Mogućnost velikih erupcija je vrlo mala

Vodeći kineski epidemiolog iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Wu Dzunjov izjavio je danas da je mogućnost većeg u sljedeća dva-tri mjeseca vrlo mala, budući da je SARS-om već zaraženo 80 posto stanovništva. CoV-2 virus, koji uzrokuje covid-19.

Kineski premijer Sun Chunlan izjavio je u četvrtak da je razina zaraženosti virusom "relativno niska", a zdravstveni dužnosnici navode da se broj covid pacijenata u bolnicama smanjuje.

Godina Zeca kao godina nade

Kineska ili lunarna Nova godina ima više od 4000 godina povijesti. U 21. stoljeću kao državni praznik počinje prvog dana lunarnog kalendara i traje do 15. dana prvog mjeseca ili do sljedećeg punog mjeseca, navodi se na web stranici Kineske nove godine. Pun Mjesec dogodit će se 5. veljače ove godine.

Nova lunarna godina u znaku vodenog zeca predviđa se kao godina nade. Zec je četvrti od 12 životinjskih znakova kineskog zodijaka, a u kineskoj kulturi smatra se simbolom dugovječnosti, mira i blagostanja.