Hrvatska je najbolja kada joj je najteže poručio je govoreći o Shengenu ministar Božinović

Hrvatska je najbolja kada joj je najteže poručio je govoreći o Shengenu ministar Božinović

Ulaskom Hrvatske u Shengen nema više granica prema zemljama EU-a, a umjesto klasičnih graničnih kontrola kakve su danas, mogu se uvesti kompenzacijske mjere, što znači da se mogu provoditi ciljane kontrole u dubini teritorija, izvan pograničnog područja. Dio policajaca s granice prema Sloveniji i Mađarskoj bit če premješten i raditi na provedbi kompenzacijskih mjera. Oni će malo više vremena provoditi na cesti i kontrolirati ona vozila i pojedince za koje procijene da ih treba kontrolirati, i utvrde jesu li nezakonito ušli u Hrvatsku”, rekao je ovog četvrtka u Bruxellesu potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Također Božinović je naglasio da je hrvatski ulazak u šengenski prostor rezultat velikog truda na svim razinama i još jedan dokaz tradicije da Hrvatska uspijeva uvijek kada je najteže. ”Tako smo ulazili u NATO, u EU kada su svi bili zamoreni proširenjem i sada u Schengen kada je uopće malo država bilo spremno razgovarati o proširenju te zone slobodnog kretanja. Hrvatska je započela svoj put prema Schengenu 2015. i 2016. u jeku velike migrantske krize, kada je šengenski sustav upao u veliku krizu, koja se i danas osjeća. Još se ponegdje provode kontrole na unutarnjim granicama upravo zbog migrantskog pritiska. Pokazalo se da za Hrvatsku nema granica, uključujući i ove šengenske kojih više nema. Ustrajnim radom doveli smo da toga da države članice uvide da se Hrvatsku ne može zaustaviti”, rekao je Božinović.

Na svom putu prema Schengenu ispunila 281 preporuku u osam područja šengenske pravne stečevine, od čega se 145 preporuka odnosilo samo na područje nadzora vanjske granice.
“Sve je to trebalo napraviti, iskomunicirati i predstaviti institucijama EU-a. Hrvatska je pokazala da je s pravom članica EU-a, da je u stanju, iako nije velika zemlja, provesti sve što se postavlja kao uvjet za puno funkcioniranje jedne članice EU-a. Ovo je nešto što su hrvatski građani zaslužili, ovo je zbog njih. Naša je vlada ovo obećala i tradicija je ove vlade da ispuni ono što je obećala”, rekao je Božinović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.