U Vladinom paketu mjera više od 60 milijuna eura za pomoć poljoprivrednicima

U Vladinom paketu mjera više od 60 milijuna eura za pomoć poljoprivrednicima

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske u četvrtak 14. rujna prihvaćen je niz zaključaka o pomoći poljoprivrednicima u okviru novog paketa mjera za pomoć građanima i gospodarstvu. Riječ je o četiri mjere vrijedne ukupno 60,3 milijuna eura, a kojima će se dodatno financijski pomoći svinjogojskom sektoru pogođenom afričkom svinjskom kugom i  poljoprivrednim proizvođačima u kontekstu posljedica prirodnih nepogoda, ali i osigurati uspostava financijskih proizvoda namijenjenih investicijama i obrtnim sredstvima za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Afrička svinjska kuga može izazvati velike štete za svinjogojstvo, a imajući na umu širi socioekonomski aspekt ove proizvodnje i njegovu važnost za vitalnost hrvatskog sela, Vlada je osigurala i dodatna sredstva pomoći pogođenim gospodarstvima. U okviru novog paketa mjera definirana je 15 milijuna eura vrijedna potpora pogođenim svinjogojcima, povrh već osiguranih 12,5 milijuna eura pomoći, sve u cilju oporavka svinjogojske proizvodnje te očuvanja prehrambenog lanca na područjima na kojima se provode mjere suzbijanja afričke svinjske kuge. 

Nažalost, veće dijelove Hrvatske od početka godine zahvatile su različite prirodne nepogode koje su prouzročile značajne štete u poljoprivredi. Današnjim izmjenama Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini povećana su sredstva za poljoprivredne proizvođače sa štetom od prirodnih nepogoda za 15 milijuna eura te sada ukupna potpora u okviru ovog Programa iznosi 25 milijuna eura, čime se osigurava financijska stabilnost poljoprivrednika i opstojnost poljoprivredne proizvodnje.

Novi paket mjera Vlade omogućit će poljoprivrednicima s područja Brodsko-posavske županije i Osječko-baranjske županije koji su zahvaćeni posljedicama afričke svinjske kuge, kao i poljoprivrednicima s područja cijele Vukovarsko-srijemske županije, koja je osim afričkom svinjskom kugom snažno pogođena i posljedicama prirodnih nepogoda, oslobađanje plaćanja ugovorene zakupnine i naknade za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta od 1. srpnja 2023. sve do kraja 2024. godine u dijelu koji je prihod Državnog proračuna. Isto će prema naputku u svom dijelu učiniti i navedene županije te pogođene jedinice lokalne samouprave, a izgubljeni prihod bit će im nadoknađen. Ova je mjera vrijedna 6,8 milijuna eura.

Također, usvojen je Zaključak o uspostavi financijskih proizvoda namijenjenih investicijama i obrtnim sredstvima za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda za 2023. i 2024. godinu, a za njihovu provedbu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu 23,5 milijuna eura. Ovime je omogućena provedba nove kreditne linije koja predstavlja nastavak dosadašnjeg financiranja obrtnih sredstava koje je nastalo kao odgovor zbog negativnih utjecaja pandemije, a sada se nastavlja u kontekstu novih poremećaja u poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu poljoprivrednih proizvoda uzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu.

  1. paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu nalazi se napoveznici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.