Rast BDP-a deset kvartala zaredom pokazatelj je brzine oporavka gospodarstva, svi moramo raditi na smanjenju inflacije

Rast BDP-a deset kvartala zaredom pokazatelj je brzine oporavka gospodarstva, svi moramo raditi na smanjenju inflacije

Govoreći o rastu BDP-a u drugom kvartalu od 2,7 posto, premijer Andrej Plenković je istaknuo da se radi o desetom kvartalu rasta zaredom. Poručio je da je to rezultat rada radnika i gospodarstvenika, ali i potvrda da su Vladine krizne mjere bile pravodobne i sveobuhvatne. Osvrnuvši se na podatke o inflaciji u kolovozu, koja je nešto veća nego u mjesecu ranije, premijer je podsjetio je da je Vlada ograničila cijene energenata te stoga nije opravdano da se dižu cijene ako ne rastu inputi. Dodao je da će se u idućim mjesecima morati poduzeti dodatni napori da se postotak inflacije smanji.

Otvarajući današnju, 247. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu. Govoreći o rastu BDP-a u drugom kvartalu od 2,7 posto, istaknuo je da se radi o desetom kvartalu zaredom u kojem BDP raste. 
"To je pokazatelj brzine oporavka gospodarstva, rezultat rada naših radnika i gospodarstvenika, ali i potvrda da su mjere koje smo donosili u ovim krizama koje traju praktički tri i pol godine bile pravodobne i sveobuhvatne te omogućile rast hrvatskog gospodarstva", poručio je. 
Što se tiče priopćenja Državnog zavoda za statistiku koje navodi da su u kolovozu cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku više 7,8 posto u odnosu na kolovoz 2022., premijer je kazao da se radi o nešto većem postotku rasta inflacije od prošlog mjeseca, a potaknut je najviše rastom cijena hrane, pića, duhana i usluga.
 
Svi akteri u ovoj situaciji moraju djelovati odgovorno i solidarno
 
"Vlada je limitirala cijene plina, struja i naftnih derivata i zato još jednom ponavljamo da je u ovakvoj situaciji važno da svi akteri i subjekti djeluju odgovorno i solidarno. Ne čini nam se prihvatljivim da se dižu cijene bez odgovarajućeg rasta inputa", poručio je predsjednik Vlade. 
Treba nastaviti, dodao je, sa svim nastojanjima na smanjenju inflacije na prihvatljivu razinu, istaknuvši da je inflacija na razini eurozone 5,3 posto. 
Od ostalih tema izdvojio je sudjelovanje na Strateškom forumu na Bledu, gdje se susreo i sa slovenskim premijerom Golobom kojem je izrazio potporu i solidarnost nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile tu zemlju prije nekoliko tjedana.
 
Premijer Plenković najavio je da će idućeg tjedna Hrvatska vojska postaviti privremeni most u Lačjoj Vasi. 
Dodao je da je ministar Erlić svom slovenskom kolegi prenio hrvatska iskustva oko podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava iz Europskog fonda solidarnosti nakon dva razorna potresa. 
Ovoga tjedna obilježen je i Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu, a premijer Plenković poručio je kako je pronalazak svih nestalih proces na kojem Vlada intenzivno radi i njezina trajna zadaća dok se ne rasvijetli sudbina svih osoba za kojima se još uvijek traga. 
Jučer je obilježena 16. godišnjica najveće tragedije koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo, pogibija 12 vatrogasaca na Kornatima.
 
Nastavljamo se zauzimati za jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH
 

Premijer Plenković osvrnuo se danas i na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Slaven Kovačević te dodao, u tom kontekstu, da se jutros sastao s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić. 
"Primili smo na znanje ovu presudu, ali isto tako ponavljamo vrlo jasno da ćemo se zauzimati za legitimno predstavljanje i jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u Bosni i Hercegovini", poručio je naglasivši da se Hrvatska protivi situaciji u kojoj se hrvatskom narodu u BiH nameću drugi predstavnici u najvišim tijelima, što se opetovano ponavlja s izborom članova Predsjedništva.
 
To je, dodao je, jako loše i ne pridonosi stvaranju pozitivnog ozračja i povjerenja među narodima u  Bosni i Hercegovini, osobito imajući na umu da se Hrvatska snažno zalaže za novu fazu institucionalnog odnosa između Bosne i Hercegovine i Europske unije, odnosno otvaranje pregovora. 
O tome je, dodao je, razgovarao je i s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto prigodom susreta na marginama Bledskog foruma.
 
"Stoga pozivamo sve političke aktere da nastave rad na izmjeni Izbornoga zakona i da se poštuje ustavno načelo ravnopravnosti i nediskriminacije svih konstitutivnih naroda", naglasio je.
 
Nova ulaganja u obrazovnu infrastrukturu od milijardu i 700 milijuna eura
 
Uoči početka nove školske godine, učenicima, roditeljima i nastavnicima zaželio je poticajno okruženje u novoj fazi razvoja mladih.   
Podsjetio je da je Vlada stvorila tri velike i važne pretpostavke koje pomažu hrvatskim obiteljima u procesu školovanja njihove djece, a to su besplatan prijevoz, besplatni udžbenici i besplatan obrok.
 
Za besplatan obrok izdvojeno je 70 milijuna eura godišnje, za besplatne udžbenike 20,5 milijuna eura, a za besplatan prijevoz 69 milijuna eura. 
U tom je kontekstu naveo i odluku koju će Vlada danas donijeti o dodatnom ulaganju od milijardu i 700 milijuna eura u obrazovnu i odgojnu infrastrukturu. 
Od ostalih odluka s današnje sjednice izdvojio je i uspostavu hitne helikopterske medicinske službe s četiri centra – Rijekom, Splitom, Osijekom i Zagrebom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.