Dodijeljeni ugovori za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja

Dodijeljeni ugovori za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Mladenom Pavićem, posebnim savjetnikom Ivom Grgićem, ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović u ponedjeljak 21. kolovoza 2023. godine u Ministarstvu poljoprivrede dodijelila ugovore u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2023. godinu u vrijednosti 1,85 milijuna eura.

„Zadovoljstvo mi je danas uručiti potpore za 33 korisnika u vrijednosti od 1,85 milijuna eura. Riječ je o Programu vrijednom gotovo 4 milijuna eura. Danas smo na temelju prvog raspisanog Javnog natječaja dodijelili sredstva u najvećoj mjeri za proizvodnu tehnologiju i postrojenja, ali i dva ulaganja u proizvodno-poslovni objekt te jedno ulaganje u informacijsku i komunikacijsku tehnologiju“, rekla je ministrica Vučković, naglasivši kako je Ministarstvo poljoprivrede ovog mjeseca objavilo i drugi javni natječaj za dodjelu preostalih bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 2,1 milijun eura, čiji rok za podnošenje prijava počinje upravo danas.

Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateške su važnosti za nacionalno gospodarstvo, što potvrđuje podatak o udjelu od 12 % u ukupnom zapošljavanju prerađivačke industrije i 8 % u ukupnom prihodu prerađivačke industrije Republike Hrvatske, dok sa 7% sudjeluju u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni.

„Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano dodjeljuje bespovratna namjenska sredstva za poticanje ulaganja poduzetnika koji obavljaju ove djelatnosti pa je tako do danas dodijelilo ukupno 25,45 milijuna eura potpore za 388 ulaganja“kazala je ministrica Vučković, naglasivši kako je u mandatu ove Vlade, uz programe potpore iz Državnog proračuna, putem Programa ruralnog razvoja  financirano 779 projekata ukupne vrijednosti 107,4 milijuna eura za tzv. „šumske mjere“.

U odnosu na ukupnu vrijednost šumskih mjera, na mjeru 8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva odnosi se 21,6 milijuna eura.

„Nacionalnim Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027., vrijednim gotovo 3,8 milijardi eura, za istu mjeru predvidjeli smo otprilike 26 milijuna eura, pri čemu se prvi natječaj očekuje najkasnije u prvom tromjesečju 2024. godine“rekla je ministrica Vučković, čestitala korisnicima te im zaželjela puno sreće u provedbi ulaganja i nastavku poslovanja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.