Nakon šest mjeseci rata u Gazi, Izrael je u sve dubljoj izolaciji

RAT U GAZI

Šest mjeseci nakon početka rata u Gazi, ubojstvo skupine humanitarnih radnika u izraelskom zračnom napadu ukazalo je na tešku humanitarnu krizu i nedostatak strategije jasnog izlaza iz sukoba, što ostavlja Izrael sve izoliranijim, piše Reuters.

Nakon šest mjeseci rata u Gazi, Izrael je u sve dubljoj izolaciji

11:13

Napad u ponedjeljak navečer u kojem je ubijeno sedam djelatnika Svjetske središnje kuhinje (WCK), uključujući šest stranaca, razbjesnio je čak i neke od najbližih saveznika Izraela. Zbog toga raste pritisak za prekidom borbi u Gazi.

Izraelska vojska priznala je da su njezine snage napad izvele greškom i ispričala se za "nenamjernu" smrt sedmorice ljudi, među kojima su državljani Velike Britanije, Australije i Poljske, dvojni američko-kanadski državljanin i Palestinac.

No, javno mnijenje čak i u tradicionalno prijateljskim zemljama poput Velike Britanije, Njemačke i Australije okreće se protiv izraelske kampanje u Gazi koja je pokrenuta nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada u kojemu je ubijeno oko 1200 ljudi, a 250 ih je oteto.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je pod sve većim pritiskom vlastitih pristaša da utječe na Izrael kako bi se okončale borbe, rekao je da je ogorčen napadom na konvoj.

Nakon razgovora s Netanyahuom u četvrtak Bijela kuća je zahtijevala "konkretne i mjerljive korake za smanjenje štete civilima" i poručila je da će buduća potpora SAD-a ovisiti o postupcima Izraela.

Netanyahu je u petak naredio ponovno otvaranje prijelaza Erez u sjevernoj Gazi i privremeno korištenje luke Ashdod u južnom Izraelu, kao i povećan pristup jordanskoj pomoći koja stiže preko prijelaza Kermen Shalom u južnom dijelu Gaze.

- Premijer Netanyahu ponovno je zahvalio predsjedniku Bidenu i ovoj administraciji na potpori koju pružamo Izraelu. Kako je bilo prije 7. listopada, tako je i sada, potpora će se nastaviti. Ali kada je riječ o Gazi, moramo vidjeti određene promjene. Ne bude li ih, morat ćemo razmotriti promjene u svojoj politici. Riječ je o odnosu i vjerodostojnosti, rekao je John Kirby, koordinator za strateško komuniciranje Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Gaza je u ruševinama, a većina od 2,3 milijuna stanovništva protjerana je iz svojih domova i sada ovisi o pomoći za preživljavanje.

Čak i prije napada na konvoj, Izrael je bio diplomatski izoliran, dok je Opća skupština UN-a opetovano pozivala na uspostavu humanitarnih primirja.

Premijer Benjamin Netanyahu do sada se opirao pritiscima da promijeni politiku, inzistirajući na tome da Hamas ostaje egzistencijalna prijetnja Izraelu koja mora biti uništena prije uspostave trajnog mira.

- Pobjeda je nadohvat ruke. Vrlo je blizu i ne postoji zamjena za pobjedu, rekao je izaslanstvu republikanskih članova Kongresa u Jeruzalemu u četvrtak, apelirajući na veću proračunsku podršku Izraelu nekoliko sati prije razgovora s Bidenom.

Hrvatski Crveni križ šalje 400 tona brašna raseljenim osobama iz Gaze

09:41

Hrvatski Crveni Križ u petak će brodom poslati 400 tona brašna koje će se koristiti u humanitarnoj kuhinji u Egiptu za pripremu kruha za raseljene osobe iz Gaze, te su se tim povodom susreli ministrica poljoprivrede Marija Vučković i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Iz Rijeke danas isplovljava brod s 18 kontejnera brašna humanitarne pomoći za stradalo stanovništvo u Gazi. Odredište broda je egipatska luka Port Said, a primatelj donacije je Egipatski Crveni polumjesec.

Izvršni predsjednik HCK-a izvijestio je ministricu poljoprivrede o svim poduzetim koracima i načinu realizacije tog vrlo zahtjevnog humanitarnog pothvata.

Na prijedlog Hrvatskog Crvenog križa Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o upućivanju humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Gaze donacijom pšeničnog brašna kojom se 400 tona brašna upućuje Egipatskom Crvenom polumjesecu za potrebe pomaganja civilnom stanovništvu Gaze.

Odlukom Vlade RH Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstvo za robne zalihe bilo je zaduženo da na teret sredstava robnih zaliha osigura 400 tona pšeničnog brašna.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, bili su zaduženi za organizaciju dostave donacije Egipatskom Crvenom polumjesecu.

Gaza: Izrael otvara prijelaz Erez i luku Ashdod za dopremu pomoći

08:12

Tijekom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak navečer američki predsjednik Joe Biden zahtijevao je "specifične, konkretne" korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi SAD mogao promijeniti politiku prama Gazi ako Izrael ne poduzme mjere za sigurnost palestinskih civila i humanitarnih djelatnika.

Rastući pritisak na Izrael slijedio je nakon ubojstva sedam humanitarnih radnika u izraelskom napadu u ponedjeljak navečer, što je izazvalo globalni bijes zbog stalne krize oko isporuka pomoći u opkoljenu enklavu. Na sastanku sigurnosnog kabineta kasno u četvrtak odobreni su hitni koraci za povećanje humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u pojasu Gaze, navodi se u izraelskom priopćenju.

Osim ponovnog otvaranja prijelaza Erez, koji je bio zatvoren otkako je uništen tijekom napada na Izrael 7. listopada, sigurnosni kabinet također je odobrio povećanje jordanske pomoći preko prijelaza Kerem Shalom, stoji u priopćenju.

IZVOR: HRT

POVEZNICA:https://vijesti.hrt.hr/svijet/gaza-izrael-otvara-prijelaz-erez-i-luku-ashdod-za-dopremu-pomoci-11451051

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.