Vijeće sigurnosti UN-a zahtijeva trenutni prekid vatre u Gazi

UN

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezoluciju koja poziva na trenutačni prekid vatre u Gazi, trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca i neometanu dopremu humanitarne pomoći.

 Rezoluciju je podržalo 14 članica Vijeća, dok su Sjedinjene Države bile suzdržane pri glasovanju.

- Nismo se slagali sa svim elementima rezolucije, dokument ne uključuje osudu Hamasa, komentirala je nakon glasovanja američka veleposlanica pri UN-u, Linda Thomas- Greenfield.

Ovo je prvi dokument Vijeća sigurnosti UN-a koji poziva na prekid vatre od izbijanja rata u listopadu.

Suzdržanost Sjedinjenih Država koje su do sada koristile veto signalizira sve veće razmimoilaženje između SAD-a i Izraela oko izraelske ofenzive u Gazi.

Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a obvezujuće su.

Nezadovoljan izglasavanjem rezolucije izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao je put izraelskog izaslanstva u Washington.

SAD vrlo razočaran nakon što je Netanyahu otkazao posjet Izraela Washingtonu

Bijela kuća u ponedjeljak je objavila da je vrlo razočarana što je premijer Benjamin Netanyahu otkazao planirani posjet izraelskog izaslanstva na visokoj razini Washingtonu, nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale od glasanja u UN-u kojim se traži hitan prekid vatre u Gazi.
- To je razočaravajuće. Jako smo razočarani što neće doći u Washington kako bi nam pružili priliku da s njima obavimo detaljan razgovor o održivim alternativama njihovoj prisutnosti na terenu u Rafahu, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

No dodao je da će se visoki američki dužnosnici ipak sastati u odvojenim razgovorima s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom, koji trenutačno boravi u Washingtonu te da će s njim razgovarati o pitanjima koja se odnose na taoce, humanitarnu pomoć i zaštitu civila u gradu Rafahu na jugu Gaze.

Američki glasnogovornik je istaknuo da se politika Sjedinjenih Država nije promijenila, unatoč odluci o suzdržanosti od glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a.

Rekao je da i bi američki dužnosnici, u sklopu aktualnih rasprava između dviju vlada, mogli i dalje govoriti o zabrinutosti Washingtona zbog izraelske politike u Gazi.

- U našem stajalištu, a to je da bi velika kopnena ofenziva u Rafahu bila velika pogreška, nije se ništa promijenilo, rekao je Kirby.

Izraelski ministar obrane rekao je uoči sastanka u Bijeloj kući u ponedjeljak da Izrael ne može zaustaviti rat protiv Hamasa dok u Gazi još ima talaca.

Gallant, prema priopćenju iz njegova ureda, rekao je da će na sastanku s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom naglasiti važnost uništenja Hamasa i vraćanja talaca kući.

- Djelovat ćemo protiv Hamasa posvuda - uključujući mjesta gdje još nismo bili, rekao je.

- Nemamo moralno pravo zaustaviti rat dok su još uvijek taoci u Gazi.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/vijece-sigurnosti-un-a-zahtijeva-trenutni-prekid-vatre-u-gazi-11432541

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.