Najmanje 15 mrtvih i 25 ozlijeđenih u pucnjavi u masakru na Karlovom sveučilištu u Pragu

Najmanje 15 mrtvih i 25 ozlijeđenih u pucnjavi u masakru na Karlovom sveučilištu u Pragu

U pucnjavi na sveučilištu u središtu Praga ubijeno je najmanje 15 osoba, a dvadesetak je ozlijeđeno, od kojih su neki kritično. Napadač je 24-godišnjak koji je nakon intervencije policije pronađen mrtav. Češka Vlada proglasila je 23. prosinca Danom žalosti.

Na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u središtu Praga 24-godišnji student u pucnjavi je u masakru ubio najmanje 15 ljudi, najmanje 25 ih je ozlijeđeno, od kojih deset teško. Među mrtvima je i osumnjičenik.

Riječ je o najgoroj masovnoj pucnjavi u povijesti Češke.

Policija je na konferenciji za novinare objavila da je strijelac 24-godišnji student Karlovog sveučilišta koji je živio u selu udaljenom oko 21 kilometar od Praga. Tamo je policija pronašla tijelo osumnjičenikova oca dva sata prije pucnjave na sveučilištu. Prema riječima šefa policije Martina Vondraske, osumnjičeni je "otišao u Prag i rekao da se želi ubiti". Policija je pretražila glavnu zgradu Filozofskog fakulteta, gdje je strijelac trebao biti na predavanju, ali ga nije bilo. U međuvremenu je navodno otišao u drugu zgradu, gdje je počeo pucati .

"Prvi policajci su na mjesto događaja stigli za nekoliko minuta, a specijalci za 12 minuta. Policija je u 15.20 sati dobila informaciju da tijelo strijelca nepomično leži na prozorskoj dasci zgrade. Iako se čini da je strijelac počinio samoubojstvo, pucali su i policajci, tako da je za sada još uvijek nejasan uzrok smrti osumnjičenika”, rekao je Vondrasek.
- Imamo vrlo svježe nepotvrđene informacije s profila na društvenoj mreži da je navodno bio inspiriran jednim terorističkim napadom u Rusiji u jesen ove godine, rekao je šef policije Martin Vondrasek, dodavši da je napadač legalno posjedovao nekoliko komada vatrenog oružja.  Bio je to unaprijed isplanirani užasni čin koji je započeo u okrugu Kladno, a nažalost završio ovdje, dodao je. 
- Istražuje se je li napadača ubio policijski metak ili si je sam oduzeo život, istaknuo je Vondrasek.

Češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakusan ustvrdio je da pucnjava na Filozofskom fakultetu nije povezana s terorizmom. Ujedno je otkrio da je u zgradi sveučilišta pronađena velika količina oružja te da je broj žrtava mogao biti puno veći da policija nije tako žurno djelovala.

Gradonačelnik Praga: "Naš svijet se mijenja"

Motiv počinitelja nije poznat, za sada se sumnja da je bio inspiriran sličnim smrtonosnim napadima u inozemstvu."Uvijek smo mislili da je to problem koji nas se ne tiče. Sada se pokazalo da se, nažalost, i naš svijet mijenja, pa se i kod nas pojavljuje problem usamljenih naoružanih napadača", rekao je gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda za Češka televizija ..

Incident se dogodio nešto poslije 15 sati na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta, najstarijeg i najvećeg sveučilišta u Češkoj. Na njemu studira oko 49.500 studenata, od čega oko 8.000 na Filozofskom fakultetu. Fakultet se nalazi u staroj gradskoj jezgri Praga, 500 metara od Karlovog mosta koji se smatra jednom od najvećih turističkih atrakcija češke prijestolnice.  Studenti su se zabarikadirali na sveučilištu, neki su spas potražili i na vanjskoj strani zgrade, ispod prozora. Nakon dojave o pucnjavi policija je poslala sve raspoložive snage. Nakon što je oko jedan sat poslije ubijen, napadač je pao sa zgrade. Nepotvrđena izvješća govore i o samoubojstvu.

- U 14:59 dobili smo prve informacije o pucnjavi u zgradi filozofskog fakulteta ovdje na Trgu Jana Palacha. Prve patrole bile su na mjestu događaja za nekoliko minuta, interventna jedinica za 12 minuta, a u 15:20 od interventnih policajaca dobili smo informaciju da je tijelo strijelca na rubniku zgrade, izjavio je ravnatelj češke policije Martin Vondrašek

Vlasti su zatvorile šire područje Trga Jana Palacha, gdje se nalazi ovaj fakultet, te zamolile građane da se ne zadržavaju na tom području. čenici se skrivaju od strijelca.  Sveučilište je također poslalo e-mail studentima i osoblju u kojem ih obavještava o pucnjavi u zgradi i savjetuje im da se zaključaju u svoje urede.“Ostanite gdje jeste, ne idite nikamo, ako ste u uredima, zaključajte se, zabarikadirajte vrata namještajem i ugasite sva svjetla”, stoji u jednom takvom mailu, sažeo BBC.

Jedan od korisnika mreže X objavio je fotografiju skupine učenika koji kleče na vanjskoj strani prozorske daske pokušavajući se sakriti od strijelca.

Targ Patience, britansko-australski državljanin koji je bio u stanu nedaleko od koledža kad se dogodila pucnjava, rekao je za BBC da je čuo "puno pucnjeva". "Pogledao sam preko svog balkona i vidio policiju kako dolazi. Nekoliko policajaca imalo je prilično problema sa zaustavljanjem ljudi koji su pokušavali prići mjestu događaja", rekao je.

Sućut iz cijelog svijeta

Češki premijer Petr Fiala zbog tragičnih događaja otkazao je sve ranije dogovorene obveze. Predsjednik Petr Pavel izrazio je šok zbog napada na mrežu X i izrazio iskrenu sućut rodbini žrtava. Ujedno je zahvalio stanovnicima što poštuju upute snaga sigurnosti.

U međuvremenu, izrazi sućuti pljušte sa svih strana."Šokirana besmislenim nasiljem koje je danas odnijelo nekoliko života u Pragu", napisala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na mreži X i izrazila najdublju sućut obiteljima žrtava i češkom narodu. Dodala je da EU stoji uz njih i tuguje s njima.

Sućut je izrazio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel "U našim društvima ne bi trebalo biti mjesta za takvo nasilje", napisao je. Francuska premijerka Elisabeth Borne rekla je da je razgovarala s češkim predsjednikom telefonom i izrazila podršku i solidarnost.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni poslala je češkom kolegi Fiali poruku u kojoj je izrazila najdublju sućut obiteljima žrtava. Meloni je u poruci izrazila i "blizinu ranjenima i svim stanovnicima Češke" te osudila "sve oblike nasilja, fanatizma i terorizma". Također je naglasila da Europa mora odgovoriti i ojačati instrumente za osiguranje sigurnosti svojih građana.

 Od hrvatske veleposlanice u Češkoj Ljiljane Pancirov doznajemo da, prema trenutačno dostupnim informacijama, među žrtvama nema naših državljana.

 
FOTO: REUTERS
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.