Izrael započeo probno potapanje mreže tunela u Gazi morskom vodom

GAZA

Opća skupština UN-a izglasala je trenutačni humanitarni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa. Rezoluciju su poduprle 153 zemlje, 10 je glasalo protiv, a 23 su bile suzdržane. I Hrvatska je ovaj put glasala za rezoluciju na koju su Sjedinjene Države prošli tjedan uložile veto u Vijeću sigurnosti. Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu. Palestinci su pozdravili UN-ov zahtjev za primirje, dok ga je Izrael pozvao da osudi Hamas.

 

Katar postavlja poljsku bolnicu u Gazi

11:31

Katar postavlja poljsku bolnicu u Pojasu Gaze gdje Izrael provodi vojnu kampanju. Uz potporu vladina Katarskog fonda za razvoj, palestinski Crveni polumjesec počeo je postavljati bolnicu s 50 kreveta u palestinskom gradu Rafahu u gusto naseljenoj enklavi, rekli su liječnička ekipa i katarski Crveni polumjesec. 

Bolnica će imati operacijsku dvoranu, odjel intenzivne njege, laboratorij i ljekarnu, a vodit će je tim Palestinskog polumjeseca, dodaje se u internetskom priopćenju. Još se ne zna kad će bolnica početi s radom.

Katar je ključna potpora Hamasu, koga SAD, EU i Izrael smatraju terorističkom organizacijom.

Energetski bogat zaljevski emirat glavni je posrednik u aktualnom sukobu između Izraela i Hamasa. Prošli mjesec Katar je pomogao u sklapanju sporazuma o primirju između Hamasa i Izraela koji sada više nije na snazi, a koji je omogućio razmjenu talaca za zarobljenike.

 

Izrael testira poplavljivanje tunela

08:27

Prema izvješćima američkih medija, izraelske oružane snage testiraju poplavljivanje tunela koje koristi Hamas ispod pojasa Gaze.

Morska voda se upumpava u neke od tunela kako bi se utvrdilo je li metoda prikladna za veliko uništavanje podzemnog sustava, izvijestila je američka televizijska postaja CNN pozivajući se na američkog dužnosnika obaviještenog o tome. Američki list The Wall Street Journal također je izvijestio o aktivnostima izraelskih snaga.

Procjenjuje se da je mreža tunela duga oko 500 kilometara. Međutim, izraelska vojska pretpostavlja da se mnogi od talaca otetih iz Izraela drže u tunelima.

Izrael je obavijestio SAD da će biti poplavljeni samo tuneli u kojima nema talaca.

Na tiskovnoj konferenciji jučer je američki predsjednik Joe Biden upitan o potapanju pojedinih dijelova tunela. On je odgovorio kako "se tvrdi da ... nema talaca ni u jednom od ovih tunela. Ali ja to ne znam pouzdano".

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost i izraelske oružane snage prvotno nisu komentirali izvješća na upit agencije dpa.

Nedavno je načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi hvalio ideju poplavljivanja opsežnog sustava tunela morskom vodom. Prema izraelskoj vojsci, Hamas je izgradio opsežan sustav tunela ispod Pojasa Gaze.

Također koriste neke tunele i bunkere koje je Izrael izgradio prije nekoliko desetljeća kada je vojska okupirala teritorij. To je potvrđeno u prošlomjesečnom intervjuu s bivšim izraelskim premijerom Ehudom Barakom na CNN-u.

 

Palestinci pozdravljaju UN-ov zahtjev za humanitarnim prekidom paljbe

07:05

Palestinsko predsjedništvo i Hamas pozdravili su UN-ov zahtjev trenutačnim humanitarnim prekidom paljbe u ratu Izraela i Hamasa.

Palestinsko predsjedništvo je pozvalo zemlje koje su glasovale za rezoluciju da obvežu Izrael da ju provede.Hamas je pozdravio UN-ov zahtjev za trenutačnim humanitarnim prekidom vatre u Gazi i pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi vršiti pritisak na Izrael da se pridržava rezolucije, rekao je visoki dužnosnik palestinske islamističke skupine Izzat El-Reshiq u izjavu rano u srijedu.Više od tri četvrtine 193-člane Glavne skupštine poduprlo je potez, na koji su Sjedinjene Države prošloga tjedna stavile veto u Vijeću sigurnosti.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/palestinci-pozdravljaju-un-ov-zahtjev-za-humanitarnim-prekidom-paljbe-11198241

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.