Britanski premijer Rishi Sunak imenovao Davida Camerona novim ministrom vanjskih poslova

Britanski premijer Rishi Sunak imenovao Davida Camerona novim ministrom vanjskih poslova

Britanski premijer Rishi Sunak razriješio je dužnosti ministricu unutarnjih poslova Suellu Braverman u sklopu šire rekonstrukcije vlade i imenovao bivšeg premijera Davida Camerona novim ministrom vanjskih poslova. Sunak je jutros obavijestio Braverman o svojoj odluci, ali joj nije ponudio eventualno drugo mjesto u vladi, prenosi BBC. Razlog su navodno njezini neumjesni komentari o policijskom nadzoru nedavnih propalestinskih prosvjednika u Londonu. Osim toga, napisala je novinski članak bez odobrenja premijera optužujući policiju za pristranost prema ljevičarima. U obraćanjima jeoptužila policiju da ima "dvostruke standarde" u postupanju prema prosvjednicima. Zbog ovih izjava bila je na meti kritika oporbenih Laburista, ali i iz redova Konzervativne stranke.

Braverman će na mjestu ministra unutarnjih poslova zamijeniti James Cleverly, bivši ministar vanjskih poslova, a njegovo mjesto imenovao je Davida Camerona. David Cameron bio je britanski premijer između 2010. i 2016. godine, ali je podnio ostavku nakon rezultata referenduma o Brexitu, na kojem su Britanci odlučili napustiti Europsku uniju. Posljednjih sedam godina piše knjigu memoara i okušava se u poslovnom svijetu.

Nakon imenovanja na ministarsku poziciju rekao je da će mu njegovo premijersko iskustvo pomoći u rješavanju trenutačno najvećih međunarodnih izazova. "Suočavamo se s mnogim teškim međunarodnim izazovima, uključujući rat u Ukrajini i krizu na Bliskom istoku. U ovo vrijeme velikih promjena vrlo je važno da nastavimo podržavati naše saveznike, jačati partnerstva i učiniti da se čuje naš glas", rekao je. “Iako se nisam slagao sa svim njegovim odlukama, jasno je da je Sunak jak i sposoban premijer.”

Foto: REUTERS

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.